Bild på VIKTORIA TOLSTOY BAND

VIKTORIA TOLSTOY BAND

Kristallklar, dynamisk, vibrerande, jordnära och inte alltid helt tam är Viktoria Tolstoy den kanske mest briljanta av alla skandinaviska vokalister. När hon sjunger är det inte enbart en sång hon tolkar – Viktoria skapar nytt, gestaltar och gör den till sin egen.

Viktorias senaste platta, ”Stations” (ACT/Naxos) handlar om att resa. Både i sinnet och fysiskt. Temat är ”on the road ”, med texter som kan förknippas med det liv man lever som turnerande människor. Musik av bland andra Bonnie Raitt, Nancy Wilson, Billy Joel, och Shirley Horn. Samt nyskrivet material av Ida Sand och Joel Lyssarides.  Markerad bluesfeeling med jazzdrama och kryddad med funk. Gripande vackra ballader.  Musik som är som livet. Både det svarta och ljusa.

Det finns ett konstnärligt stråk i Viktoria Tolstoys familj. Hennes morfars farfar var den store ryske författaren Leo Tolstoy. Den unga Viktoria slog ned som en bomb i Stockholms jazzliv med ledande musiker som Svante Thuresson och Putte Wickman.
1994 gjorde hon vid 20 års ålder sin första skiva. Två år senare, med albumet För Älskad, blev hon över en natt Sveriges stora popsensation. Hon gick vidare med att inleda ett samarbete med Esbjörn Svensson, som producerade och skrev musiken till White Russian, det första skandinaviska album som gavs ut på legendariska Blue Note. Vid den tiden samarbetade Viktoria också med Nils Landgren och 2003 följde Viktoria Nils och Esbjörn som exklusiva artist för ACT Records. Sedan dess har hon etablerat sig internationellt som en av de ledande rösterna i dagens jazz.

Viktoria Tolstoy sång
Krister Jonsson gitarr
Martin Sjöstedt piano
Mattias Svensson bas
Rasmus Kihlberg trummor