Bild på VIKTORIA TOLSTOY

VIKTORIA TOLSTOY

”När du sjunger så går solen upp”, har Pat Metheny sagt till Viktoria Tolstoy.

Nya albumet ”Stealing Moments” (ACT/Naxos) sammanbinds av Viktoria Tolstoys kraftfulla och dynamiska, kristallklara röst och temperament. Skimrande lätthet och blixtrande energi möts på ett oemotståndligt sätt. Detta förenas i repertoaren på den nya plattan, där mångåriga kolleger från ACT Records, bland andra Nils Landgren, Ida Sand, Caecilie Norby, Lars Danielsson och Jan Lundgren, har specialskrivit för Viktoria.

Kristallklar, dynamisk, vibrerande, jordnära och inte alltid helt tam är Viktoria Tolstoy den kanske mest briljanta av alla skandinaviska vokalister. När hon sjunger är det inte enbart en sång hon tolkar – Viktoria skapar nytt, gestaltar och gör den till sin egen.

Det finns ett konstnärligt stråk i Viktoria Tolstoys familj. Hennes morfars farfar var den store ryske författaren Leo Tolstoy. Den unga Viktoria slog ned som en bomb i Stockholms jazzliv med ledande musiker som Svante Thuresson och Putte Wickman.
1994 gjorde hon vid 20 års ålder sin första skiva. Två år senare, med albumet För Älskad, blev hon över en natt Sveriges stora popsensation. Hon gick vidare med att inleda ett samarbete med Esbjörn Svensson, som producerade och skrev musiken till White Russian, det första skandinaviska album som gavs ut på legendariska Blue Note. Vid den tiden samarbetade Viktoria också med Nils Landgren och 2003 följde Viktoria Nils och Esbjörn som exklusiva artist för ACT Records. Sedan dess har hon etablerat sig internationellt som en av de ledande rösterna i dagens jazz.

Viktoria Tolstoy – sång
Krister Jonsson – gitarr
Joel Lyssarides – piano
Mattias Svensson – bas
Rasmus Kihlberg – trummor