Kontakt & Styrelse

Önskar du komma i kontakt med Faschings Vänner?
Mejla: medlem@faschingsvanner.se.

Postadress:
Faschings Vänner
c/o AB Fasching Musikproduktion
Gamla Brogatan 44
111 20 Stockholm

Telefon: 070-798 50 45

För inbetalning av gåvor använd vårt Plusgiro 45 83 92-8.

FASCHINGS VÄNNERS STYRELSE

Styrelsearbetet i Faschings Vänner är ideellt. Vi har alla ett stort hjärta för jazzen och Fasching, en drivkraft som ger oss mycket arbetsglädje och gemenskap. 

Hej från Faschings Vänners styrelse! 👋

Årets sista styrelsemöte 2022-11-22 är avklarat och kvällen avslutades på bästa tänkbara sätt med mat och musik på Fasching. Tack till bartender Jon Forsgren som släppte greppet kring ölkranen och knäppte bilden på trappan in till Fasching! Idel glada nunor – överst från vänster: Hasse Lehto, Lars Olsson, Bosse Ahnegård, Hans Nilsson, nederst Emil Breman, Eva Kubatzki och Jari Rusanen.

På styrelsemötet gladdes vi alla åt Vänföreningens fina medlemsutveckling – vi är i början av december drygt 2.400 medlemmar. Strålande bra – tack alla Faschingvänner! 🙏

Många medlemmar har fått decemberfakturor som vi hoppas betalas innan årets slut och därmed ger ytterligare ett bra tillskott innan årsbokslutet. Och visst det tål det att upprepas – för medlemsavgiften 250 kr erbjuds alla medlemmar i gengäld jättefina förmåner från Fasching och Vänföreningen som 25 % rabatt på entrén, speciella Stammiskvällar med förmånliga priser på mat och dryck, förköp till ej publicerade konserter och ibland förköp till konserter med mycket kort varsel mm. Och pricken över i:et – alla medlemsavgifter investeras i projekt på Fasching, senast utgivningen av boken om Fasching. Nu ligger ett nytt mycket hörbart projekt i pipe line – håll utkik! 

Vi hoppas du hunnit ta del av Faschings nya köprutiner till konserter som rullar ut under en övergångsperiod fram till april-maj 2023. Kontrollen av medlemskap flyttas successivt över från kassan till biljettköpstillfället då du som medlem måste ange ditt medlemsnummer. Med den förändringen hoppas vi att det blir både lättare och snabbare att komma in på Fasching utan den tidsödande medlemskontrollen. Frågor? Läs med under Vanliga frågor & svar eller skicka ett mejl till medlem@faschingsvanner.se

Vi ses på Fasching! 

Är du inte medlem? Välkommen med din anmälan till oss – du hittar länk till anmälningsformuläret på sidan Bli Faschingvän.

************************************************************************

Faschings Vänners årsmöte – så trivsamt och roligt att kunna träffas igen! 

Ett 40-tal vänner hörsammade kallelsen till årsmötet för Faschings vänförening som hölls i konferenscentret Dalarnas Hus den 30 mars 2022. Ordf Emil Breman hälsade välkommen och redogjorde för valda delar av verksamhetsberättelsen. För andra året i rad präglades året av följderna av pandemin och endast ett fåtal vänaktiviteter kunde genomföras. 

Styrelsen har fortsatt att utveckla och skapa digitala rutiner, förutom fakturering av medlemsavgifter och digitala medlemskort, nu även anmälningar och betalningar till vänkvällar online samt förköpserbjudanden till konserter innan publicering för allmänheten på Faschings webb. I oktober lanserades en ny modernare och mer ändamålsenligt webbsida inkl ny logotyp med adressen www.faschingsvanner.se 

Och vi gläds alla åt att medlemsantalet åter ökar, verksamhetsåret 2021 tillkom 300 nya medlemmar och slutade på 2081 betalande medlemmar!!  

Årsmötet leddes med van hand av Olle Hammarström och Lars Olsson förde noteringar från årsmötet. Vice ordf och styrelseledamoten i Faschings bolagsstyrelse Bo Ahnegård gav en kort rapport om Faschings status och lite planer för en ny sommarverksamhet.  

Det blev omval för hela styrelsen med undantag för Andrea Wester som avböjt omval. Andrea är kreatören bakom vännernas nya webb, logotyp och nytt reklammaterial och avtackades av ordförande Emil.

Efter årsmötet begav sig deltagarna till Fasching för högtidlig utdelning av årets stipendium till kontrabasisten Jon Henriksson, den 37:e stipendiaten sedan starten 1989. Jon är född 1996, född och uppvuxen i Göteborg. Han har studerat på Hvitfeldtska Gymnasiet, Skurups Folkhögskola och på Musikhögskolan i Stockholm. Han har även under en period varit bosatt och verksam i Danmark dit han frekvent återvänder.  Det är andra gången stipendiet går till en kontrabasist. Jon har på senare år samarbetat med några av de främsta musikerna i området. Han medverkar för tillfället i olika konstellationer, bl.a. Håkan Broström Quartet, Rasmus Sörensen Trio, Britta Virves Trio, Aloft Quartet, Stockholm Hot Seven, Anna Gréta Sigurdardottir m.fl.

Emil och Bo överlämnade diplom och stipendiecheck på 30.000 kr och läste upp styrelsen motivering av valet. 

Jon tackade för stipendiet och bjöd på ett uruppförande av sin nya komposition Good People som han spelade tillsammans med Britta Virves piano (stipendiat 2020), Erik Tengholm trumpet (stipendiat 2017) och Jonas Bäckman på trummor. Årsmötesdeltagarna kunde därefter njuta av en välsmakande Good Bait och lyssna till konserten med Jacob Karlzon trio.  

************************************************************************

Styrelsen 2022:  Överst från vänster Hasse Lehto kassör, Bo Ahnegård vice ordförande, Hans Nilsson ledamot. Nederst Emil Breman ordförande, Lars Olsson ledamot, Eva Kubatzki ledamot och Jari Rusanen ledamot.

************************************************************************

SÅHÄR PRESENTERAR SIG STYRELSEMEDLEMMARNA: 

EMIL BREMAN, ordförande

Emil valde redan som ung att satsa på musiken och sina saxofoner. Han kom in på ett musikgymnasium och spelade mycket under några års tid efter sin examen. Motivationen kring att själv spela tog dock slut och han sadlade om till entreprenör. Han har sedan dess startat en rad olika bolag och är idag engagerad inom främst två bolag (Vikarielärare samt Air Wipp AB), varav det första sysselsätter honom till fullo. Han jobbar där med rekrytering av legitimerade lärare samt rektorer till skolor runt om i Sverige.

Ideella föreningar har varit en stor del av Emils liv under många år. Främst från KFUM (världens största barn- och ungdomsförening) och för Transfer.nu. Med erfarenhet som ordförande, ledamot, projektledare för internationella samarbeten och även verksamhetschef inom ideell sektor har Emil mycket kunskap att bidra med för att få Faschings Vänner att utvecklas vidare. Inom musiken har han varit ledamot på Musikaliska (Blåsarsymfonikerna samt Länsmusiken i Stockholm).

Jazzen har alltid varit ett stort intresse. Flitig besökare på jazzklubbar runt om på jorden, men trivs alltid bäst på Fasching.

Emil hälsar: ”Jag ser fram emot att få fortsätta Faschings Vänners fina arbete med att stödja Fasching, vara en viktigt social plattform för jazzintresserade personer och även se till att vi får med fler ungdomar som är intresserade av jazz. Är ödmjuk inför uppgiften att förvalta samt utveckla föreningen.”

Kontakta Emil: emil@faschingsvanner.se, 070-798 50 45

BOSSE AHNEGÅRD, vice ordf

Bosse har varit en passionerad jazzdiggare sen uppväxten i Hedemora. Passionen ledde till strategiska bosättningar: bodde under studietiden i Stockholm 150 meter från Gyllene Cirkeln och bor idag 200 meter från Fasching.

Han har varit medlem i Faschings Vänner sedan föreningen startade 1989 och aktiv i styrelsen i både Fasching Musikproduktion AB och Faschings Vänner sedan 2003. Bosse har ingen egen musikalisk bakgrund utan förstår sig bättre på noter i årsredovisningen än dem som placeras på notlinjer. Bosse njuter av all välspelad jazz oavsett inriktning och har aldrig förstått sig på ideologiska fejder mellan olika stilar.

Vid sidan av jazzintresset försöker Bosse hålla sig à jour med vad som händer inom det tidigare yrkeslivets intressesfärer inom naturvetenskap, IT och affärsliv. Bosse när en hemlig plan som ordförande i sin bostadsrättsförening att kollektivansluta hela denna till Faschings Vänner.  Bosse hoppas också att hans lidelsefulla jazzintresse ska gå i arv till barn och barnbarn.

HASSE LEHTO, kassör

Hasses jazzintresse började, hur konstigt det än kan låta, på ungdomsgården Kingside på Kungsholmen i slutet på 50-talet. Där spelade ofta popband, typ Violents etc. och Hasse blev då väldigt fascinerad av trummor. I realskolan spelade en av klasskamraterna tenorsax och när han fick höra om Hasses intresse för trummor, kom  han en dag med en skiva och sade: Gillar du trummor skall du lyssna på denna. Det var ” The Hawk Talks” med Louis Bellson.  Det blev inkörsporten till jazzen.

Hasse var sedan flitig gäst på Konserthuset, Gyllene Cirkeln, Källhagens Värdshus, Bal Palais, Strömsborg, Fasching och alla andra ställen där det spelades jazz. Han gillar också att resa och passar då på att lyssna på jazz, har besökt North Sea Jazz Festival 3 år på 80-talet då den hölls i Haag och senast 3 år i slutet på 2000-talet då den flyttat till Rotterdam.

Efter att gått ut handelsgymnasium och lovat sig själv att aldrig hålla på med bokföring och siffror, blev det så ändå. Det har varit inom resebranschen, åkeri och transport och bilverkstäder. Dessutom hela tiden kombinerat med arbete som egen redovisningskonsult.

De senaste 15 åren har Hasse engagerat mig ideellt för jazzen i Jazzklubb Nordost, men även andra organisationer och nu framför allt i Gävle JazzClub.

Fasching är ju den ledande jazzscenen i Sverige så att vara kassör i Faschings Vänner är ett hedersuppdrag! ”

HANS NILSSON, ledamot

Hans har, så länge han kan minnas, varit en hängiven lyssnare. Under barndomen i Västervik drabbades han av långa och djupa perioder av, i kronologisk ordning, ABBA, Kiss, Adam and the Ants och the Clash till dess att han, i början av 80-talet, helt snöade in på elektroniska band som Kraftwerk, Ultravox och DEVO. En kort period av blues ledde till att han började upptäcka all den rock (av olika hårdhetsgrader) som han missat under sin synt-askes.

Hans har nog alltid velat spela i band men valde, av skäl han än idag inte förstår, att börja spela fiol. Långt senare, på gymnasiet, såg han chansen att rätta till sitt misstag. Trummisen i ett av sina kompisars band skulle vara bortrest under en talangtävling. Han spontanköpt ett trumset och övade hårt i klädkammaren i två veckor. De spelade Killed by death av Motörhead. Sångarna bar hjälm och våtdräkt och körde in på scenen på moped. Basisten fick känning av astma på grund av rök och bensinångor men bet ihop trots att det svartnade för ögonen. Äntligen var han med i ett band!

Att börja spela musk hade oväntade effekter på Hans öron. Förutom Genesis och Rush, började han lyssna på Billy Cobham, Wheather Report, Al di Meola, Pat Metheny och Mike Stern vilket öppnade en dörr till jazzen som sen dess har stått vidöppen…

När Hans efter gymnasiet läste matematik och fysik i Lund fick han möjlighet att se många av mina hjältar på Kulturmejeriet och på Montmartre i Köpenhamn. 1993 flyttade han till Kungsholmen. Med promenadavstånd till Fasching, föll det sig naturligt att det var just där han skulle hänga, ibland flera gånger i veckan.

Efter att ha jobbat några år som gymnasielärare, tog han tjänstledigt för att lära sig franska och jobba med skidåkning. Den resan varade i 6 år.

Väl åter i Stockholm 2010 fick han ett intressant jobberbjudande. Under de tre år han jobbade på musikergymnasiet Rytmus handlade det mesta om musik. Att ha några av Sveriges vassaste musiker som kollegor och alla dessa kreativa elever kring sig inspirerade honom att börja öva på allvar (typ). Han spelade i elevensembler, läste musikteori och gehörslära. I sitt nuvarande jobb på Franska skolan är han delaktig i musikaler och konserter samt har precis startat en bouleklubb; Franska skolan Heavy metal.

Hans är, som säkert framgått, långt ifrån renlärig men trivs med det. Han uppskattar fortfarande både Depeche Mode och Rage against the machine, men av alla genrer känns jazz/fusion som den mest levande just nu. Nya favoriter är till exempel Gogo Penguin och Tigran Hamasyan men han gör upptäckter så gott som varje vecka.

LARS OLSSON, ledamot 

Lars började spela trummor i tidiga tonåren och tillsammans med några entusiaster skapades en septett – likt Dompan m.fl. på 1950-talet. Gruppen köpte fina arr. av bl.a. Jan Johansson och Gösta Theselius och åkte under helgerna runt och spelade i folkparker och på andra dansställen i Dalarna.

Efter studenten blev det en karriär som flygofficer och trumspelet upphörde. Dock inte passionen för jazz och annan bra musik. 1980 lockades Lars över till försvarsindustrin och slutade det civila yrkeslivet som informationsdirektör i försvarsindustrins intressebolag SOFF 2009.

2002 ringde den gamle orkesterledaren och berättade att folkparken i Rättvik skulle fira 70-årsjubileum: ”Vi skall vara med och spela. Du måste komma hit och repa.”

Oj, oj! Jag köpte ett trumset och började öva. Hittade bl.a. ett par skivor med Jan Allans Trio Con Tromba (utan trummor) som passade mig perfekt.

Spelningen gick förvånansvärt bra – Lars fick blodad tand och trumspelet tog fart igen. Idag har han ca 60 skivor inspelade utan trummor, dessutom några hundra låtar på Spotify, och sitter nu i en egen studio och spela trummor med världseliten! Senaste tillskottet är en ny skiva med Kenny Barron och Dave Holland, ”The Art of Conversation.” Men Lars hinner även med några småband då och då och, givetvis, jazzkurserna på Visingsö på somrarna.

JARI RUSANEN, ledamot 

Jari lyssnar på mycket jazz och går ofta på konserter. Den första idolen som öppnade intresset till jazzens värld var Miles Davis. Intresset för jazzplattor från 50- och 60-talen håller i sig än idag, men Jari håller sig ständigt uppdaterad med dagens jazzutbud.

Jari flyttade till Sverige från Finland i slutet av 80-talet för att plugga statskunskap vid Uppsala universitet och kom där i kontakt med jazzen för första gången via jazzintresserade kompisar. Första kontakt med Fasching blev en konsert under det tidiga 90-talet under Vattenfestivalen.

Jari har studerat utomlands vid flera tillfällen i USA, Spanien, Frankrike och Ryssland. Han har jobbat på internationella sektetariatet på Högskolan Dalarna i Falun och i Bryssel med administrationen av EU-kommissionens studentutbytesprogram Erasmus. Idag arbetar Jari hos Universitets- och högskolerådet, huvudsakligen med rapporter, analyser, statistik och föreskrifter.

Jari är en hobbyfotograf och har varit med i olika föreningar för fotografering, natur och film och under studietiden i Uppsala jobbade han som internationell sekreterare på Uplands nation.