Bild på Välkommen!

Välkommen!

Vänföreningens sajt är nu integrerad i Faschings webbsida! På samma webb kan du nu läsa både Faschings konsertprogram och besöka Faschings Vänners sida för att se vad som är på gång i vänföreningen. Klicka runt på de olika rubrikerna och lär känna din vänförening. Ny sidorubrik är ”Vanliga frågor & svar”, läs och skriv till medlem@faschingsvanner.se om du har frågor som du inte hittar på sidan.

Bli medlem: klicka här

************************************************************************

Bästa presenttipset!
Letar du efter gåvor till bemärkelsedagar av olika slag? Varför inte ge bort en medlemskap i Faschings Vänner – en present som varar ett helt år!

Kontakta medlem@faschingsvanner.se och meddela vem gåvomottagaren är så skriver vi ut ett medlemskort och skickar till dig i ett brev.

************************************************************************

Välkommen till vänkvällen på TORSDAG 20/2 KL 20:00 MED WALTER LANG TRIO. Medlemspris för entré och kvällens Good Bait 350 kr.

Magnus Öström behöver knappast någon introduktion. Denne trummis var medlem i ett av de mer internationellt ansedda svenska banden: e.s.t. För några år sedan släppte han kritikerrosade soloskivan Parachute och under senare år har han fått universum att pulsera av rytmer – som  trumslagare i Rymden (tillsammans med Bugge Wesseltoft och före detta e.s.t.-medlemmen Dan  Berglund). I Walter Lang Trio bildar Magnus Öström rytmsektion tillsammans med svenske basisten Thomas Markusson. Kvällens tyske pianist Walter Lang spelar elegant och lätt. Stundtals påminns man om Jan Johanssons anslag, i andra stunder påminner det om vad en Keith Jarrett eller en Brad Mehldau uttryckt.

Välkommen med din anmälan till Eva Kubatzki, eva.kubatzki@hotmail.se. mobil/sms 073-1431030. Vi bekräftar din anmälan och du får gärna bjuda med en vän som betala ordinarie entrépris, men äter och dricker till vänpriser. 

*****************************************************************************

Melodiskt och svängigt med Dölerud/Johansson Quintet

Emellanåt får en blek onsdagskväll i februari ett gyllene skimmer över sig. Och det fick vi som var på Fasching 12/2 uppleva, i finaste sällskap med Magnus Dölerud (tenorsax), Dan Johansson (trumpet/flygelhorn), Torbjörn Gulz (piano), Palle Danielsson (bas) och Fredrik Rundqvist (trummor). Kvintetten strödde musikalisk konfetti över oss – alldeles för få – närvarande förmånstagare, med en rikhaltig blandning av melodiöst, tekniskt briljant och själfullt musicerande. Att de allra flesta i kvintetten har erfarenhet från olika konstellationer av storband kändes tydligt – den samlade klangen gav verkligen associationer till just ”ett litet storband”.

Dan Johansson smattrade ut peppriga korn ur sin trumpet och mjuka pärlor från flygelhornet. Magnus Döleruds saxspel var både inkännande smeksamt och muskelfyllt svängigt. Och med Torbjörn Gulz alldeles ljuvliga löpningar och maffiga ackord, Palle Danielssons sjungande bas och Fredrik Rundqvists suveränt modulerade trummor – vad kunde gå fel? Vi Fasching-vänner som hade valt den här kvällen satt, av och till, och tyckte lite synd om alla som inte gjort det… 

Vi fick oss till livs en repertoar av både original – mest av Magnus Dölerud och Dan Johansson men också ett nummer från Palle Danielssons penna – tillsammans med väl valda nummer ur andras fatabur, där vi kanske särskilt minns Billy Strayhorns Strange Feeling. Och allt detta levererat med en genuin närhet till kvällens publik. Och som vanligt smakade kvällens Good baite riktigt bra!

******************************************************************************

Skönsjungande och charmiga Claire Martin kan konsten att fånga sin publik!

Och det gjorde hon verkligen på vänkvällen i söndags 2/2 på Fasching! Den hyllade engelska sångerskan är på turné i Sverige med sin svenska trio som hon har samarbetat med i två års tid – ett samarbete som förra året resulterade i utgivningen av skivan Believin´it. Det är Claire Martins 20 album och det rankades förra året bland de 20 bästa av den engelska tidningen Jazz Wise.

Pianisten, basisten och kompositören Martin Sjöstedt har skrivit nya kreativa arrangemang på musiken speciellt för Claire Martin – svängiga jazzversioner av mer eller mindre kända melodier av Michel Franks, Pat Metheney, George Gershwin, 10 cc, Cole Porter mfl.

Rutinerade och vältaliga Claire Martin charmade oss inte enbart fin sång utan även med berättelser och minnen kring melodierna som hon sjöng. Kvartetten turnerade förra året i England, Spanien och Kanada och hade 2 utsålda spelningar på anrika Ronnie Scott´s Jazz Club i London. Och nu är det turné i Sverige med start på Fasching.

Niklas Fernqvist och Daniel Fredriksson.

Klas Toresson anslöt på slutet med sin tenorsax – extranumret We´ll be together again passade bra – för visst ses vi igen!

*******************************************************************************

Sigurdardôttir och Schultz gnistrar och glimmar på vänkvällen 28 jan på Fasching

Det började som ett duoprojekt när pianisten Anna Gréta Sigurdardôttir och gitarristen Max Schultz fann varandra. Men allt eftersom deras komponerande framskred så kände de att det behövdes något mer för att göra musiken full rättvisa, vilket ledde till att de tog in andra instrument i projektet. Och så här med facit i hand, ett nytt album och den konsert på Fasching som jag bevistade i tisdags, så tycker jag att de gjorde helt rätt. Så inleder bloggaren och Faschingvännen Anders Lindén sitt referat från vänkvällen, klicka in och läs på https://kulturyttranden.wordpress.com/

Det var gruppens första konsert tillsammans och vi fick höra samtliga låtar från albumet Brighter – Anna Grétas första skiva i eget namn. 2019 belönades hon med Monica Zetterlunds stipendium och 2018 fick hon Faschings Vänners stipendium – grattis igen! 

*****************************************************************************

Vi har många matplatser kvar till vänkvällarna framöver!

På söndag 2/2 kommer hyllade Claire Martin till Fasching och backas upp av skickliga Martin Sjöstedt trio – Martin på piano, Daniel Fredriksson trummor och Niklas Fernqvist bas. Trion medverkar också på Claire Martins tjugonde album i karriären Believin’ it. Medlemspris för entré och kvällens Good Bait 357:50.

Vi har även gott om matplatser till söndag 9/2 med Marc Copland Trio på scen. Tillbakalutad jazz med musiker i världsklass som hela tiden låter som om det vore klassiska standards, men som till största delen faktiskt är nyskrivet från skivan And I love her. Marc Copland piano, Drew Gress bas, Joey Baron trummor.  Medlemspris för entré och kvällens Good Bait 357:50.

Välkommen med din anmälan till Eva Kubatzki, eva.kubatzki@hotmail.se. mobil/sms 073-1431030. Du får gärna bjuda med en vän som betala ordinarie entrépris, men äter och dricker till vänpriser.

Scrolla ner på sidan och kolla vårens många attraktiva vänkvällar och anmäl dig snarst möjligt!

**************************************************************************

Vill du ha sällskap och träffa andra medlemmar på Fasching?

Då tycker vi att du ska anmäla dig till våra vänkvällar med förbokade matplatser, förmånliga priser på mat och dryck och alltid trevligt sällskap med andra Faschingälskare. Välkommen med din anmälan senast 3 dagar före konsertdatum, men helst snarast möjligt, eftersom matplatserna är eftertraktade. Anmäl dig till Eva Kubatzki, eva.kubatzki@hotmail.se. mobil/sms 073-1431030. Du får gärna bjuda med en vän som betala ordinarie entrépris, men äter och dricker till vänpriser.

Söndag 2/2 kl 20:00 (dörrar 18:00). Claire Martin & Martin Sjöstedt Trio. Medlemspris för entré och kvällens Good Bait 357:50. Lysande jazzvokalist firar sitt tjugonde album tillsammans med en helsvensk trio.

Claire Martin sång, Martin Sjöstedt piano, Daniel Fredriksson trummor, Niklas Fernqvist bas.

Söndag 9/2 kl 20:00 (dörrar 18:00). Marc Copland Trio. Medlemspris för entré och kvällens Good Bait 357:50. Tillbakalutad jazz med musiker i världsklass.

Marc Copland piano, Drew Gress bas, Joey Baron trummor.

***********************************************************************

Du kan redan nu anmäla dig till flera vänkvällar framöver:

Onsdag 12/2 Dölerud/Johansson Quintet

Torsdag 20/2 Walter Lang Trio

Fredag 6/3 Bohusläns Big Band med Danilo Pérez

Söndag 15/3 Magnus Lindgren & Stockholm Underground

Torsdag 2/4 Karl Olandersson Big Band

Torsdag 16/4 Lars Jansson Trio

Lördag 30/5 Isabella Lundgren – en hyllning till Bob Dylan

Och notera gärna torsdagen den 12/3 då Faschings Vänner håller sitt årsmöte i Dalarnas Hus, separat kallelse kommer att skickas ut.

***********************************************************************

Nytt år – välkommen till nya vänkvällar på Fasching! 

Onsdag 22/1 kl 20:00 Daniel Karlsson Trio. Medlemspris för entré och kvällens Good Bait 350 kr. Denna kraftfulla och belönade trio – Jazzkatt, Gyllene Skiva, Grammis – kommer till Fasching med nya albumet Fuse Number Eleven.

Daniel Karlsson piano, Fredrik Rundqvist trummor, Christian Spering bas.

 

Tisdag 28/1 kl. 20:00 Sigurdardóttir/Schultz. Medlemspris för entré och kvällens Good Bait 335 kr. Nylonsträngad gitarr och flygel klingar väldigt fint tillsammans och blev utgångspunkten till en ny skiva där Anna Gréta Sigurðardóttir och Max Schultz möts i nordisk jazz, lyrisk och öppen för spontanitet, improvisatoriskt samspel samt vacker intimitet. Anna Gréta Sigurðardóttir piano (Faschings Vänners stipendiat 2018), Max Schultz gitarr, Joakim Milder saxofoner, Christian Spering bas, Magnus Gran trummor.

************************************************************************

Vänkvällarna är en bekväm förmån för dig som medlem – vi bokar bord och beställer en Good Bait som är kökets speciella middag för vännerna. Det enda du behöver göra är att anmäla till dig senast 3 dagar före konsertdatum – men helst med vändande post eftersom matplatserna är begränsade – anmäl dig till Eva Kubatzki, eva.kubatzki@hotmail.se eller sms/mobil 073-1431030. Du är välkommen att bjuda med en gäst som betalar ordinarie entrépris, men äter och dricker till vänpriser. Entrén betalas i kassan vid ankomst, mat och dryck betalas vid bordet. Vi bekräftar din anmälan och vi ber alla vara på plats kl 18:30. Vid förhinder, meddela Eva så snabbt som möjligt. Representanter för styrelsen finns på plats med en deltagarförteckning och gör sitt bästa för att alla ska trivas! 

 

Kommande vänkvällar som du redan nu är välkommen att anmäla dig till:

Söndag 2/2 Claire Martin och Martin Sjöstedt Trio

Söndag 9/2 Marc Copland Trio

Onsdag 12/2 Dölerud/Johansson Quintet

Torsdag 20/2 Walter Lang Trio