Bild på Välkommen!

Välkommen!

************************************************************************

Lär känna din vänförening genom att läsa de olika sidorubrikerna i menyn.  Ny rubrik är ”Vanliga frågor & svar” – skriv till medlem@faschingsvanner.se om du har frågor som du inte hittar något svar på.

Bli medlem: klicka här

************************************************************************

Ett mycket annorlunda år för Faschings Vänförening 2020!

Föreningens årsmöte den 31 mars 2021 genomfördes digitalt via Zoom på grund av den pågående Coronapandemin. 13 personer deltog i detta synnerligen unika årsmöte – i år tyvärr utan mingel, skratt och trevligt umgänge på den avslutande stipendieutdelningen och konserten på Fasching.

Ordförande Emil Breman föredrog verksamhetsberättelsen för 2020 som så gott som hela året har präglats av följderna av pandemin och en mycket begränsad konsertverksamhet på Fasching. Som ett direkt resultat av detta kunde vänföreningen endast genomföra vänaktivitet i början av förra året. Spåren av pandemin avspeglar sig också i medlemstillväxten som helt avstannat efter många år av stora ökningstal. Vid årsskiftet redovisas 1781 medlemmar (1795 år 2019). Styrelsen har inte utsett någon stipendiat – också med hänvisning till pandemin.

Ny i styrelsen är Andrea Wester som ersätter Anders Wenström, Hasse Lehto har varit adjungerad kassör och återinvaldes i styrelsen, i övrigt blev det omval. Läs mer under fliken Kontakt & Styrelsen.

************************************************************************

GRATTIS alla månadsvinnare i Faschings Vänners medlemslotteri!

Kära vänner,

Så länge Fasching håller stängt, vill vi med lottens hjälp belöna medlemmar som fortsätter att ge sitt stöd till Fasching genom medlemskap i Faschings Vänförening. Tack alla!

Med start december 2020 och framåt lottar vi varje månad ut den hyllade boken Fasching – The Finest Live Jazz Since 1977 och 2 st presentkort till Fasching à 200 kr.

Och nu alla vänner – 🎶 🥁  trumvirvlar & 🎶🎺 trumpetfanfarer – de lyckliga vinnarna är:

December månads bokvinnare blev Arne Ekstrand i Åkersberga. Presentkorten vanns av Åke Johansson i Stockholm och Ann Hennerfors i Solna.

Januari månads bokvinnare blev Gunnar Karlsson i Bromma. Presentkorten vanns av Bjarne Björnelund i Bandhagen och Orvar Turegård i Höllviken.

Februari månads bokvinnare blev Anders Olofsson i Göteborg. Presentkorten vanns av Thomas Boman i Stockholm och Yvonne Wiberg på Lidingö.

Vinnarna har kontaktats och – återigen – ett stort Grattis till er alla!

Vi fortsätter vårt medlemslotteri så länge Fasching är stängt för att på detta sätt stimulera till fortsatt engagemang och medlemsskap.

************************************************************************

KALLELSE TILL ÅRSMÖTE

Onsdag den 31 mars 2021 kl 19 håller Faschings Vänner sitt årsmöte online via Zoom  på grund av coronapandemin.

* Såhär gör du för att delta: Anmäl dig senast den 21 mars till föreningens sekreterare Lars Olsson, lars.g.olsson@hotmail.com. Du som anmält dig kommer att få en länk med instruktion ca en vecka före årsmötet.

*För nomineringar till ny styrelse, hör av dig till valberedningen: Olle Hammarström: olleham74@gmail.com, 070-43873 00, Tommy Nilsson: etommy.nilsson@gmail.com, 076-948 03 00 eller Camilla Lundqvist: camillalundqvist.lundqvist558@gmail.com, 073-787 83  83.

*Medlem som önskar få fråga upptagen vid årsmötet skall skriftligen anmäla detta till styrelsen senast 10 dagar före mötet. Kontakta Lars Olsson, lars.g.olsson@hotmail.com, 070-242 06 77.

*Verksamhetsberättelse och revisionsberättelse finns tillgängliga att beställa hos Lars Olsson 14 dagar före årsmötet.

************************************************************************

Tack för ditt fortsatta medlemskap! Nu kan du vinna boken om Fasching och  presentkort på ditt medlemskap!

Kära Faschingvän!

Vi ser alla med längtan fram till den dag då Fasching kan öppna igen och vänföreningen kan återuppta sina medlemsaktiviteter. Men vi är inte där ännu.

Ett stort tack till dig som trots läget betalat och betalar medlemsavgiften och därigenom ger ditt stöd till Fasching i en svår tid! Men det finns gott hopp – Fasching har hittills klarat sig efter omständigheterna relativt väl tack vare skicklig ledning, extraordinära åtgärder för att minimera kostnader och bra stöd från det offentliga. Faschings Vänner står självklart beredd att ge klubben ytterligare stöd om så skulle behövas.

Nu vill Föreningen Faschings Vänner belöna medlemmar som fortsätter sina medlemskap så länge Fasching är stängt!

Med retroaktiv start från den 1 december 2020 och varje kalendermånad framåt kommer vi att lotta ut ett exemplar av den nyutkomna och lovprisade boken ”Fasching – The Finest Live Jazz Since 1977” som i en spännande text och fantastiska bilder skildrar Faschinglivet under klubbens hela existens fram till våra dagar. Dessutom lottar vi ut två presentkort à 200 kr, som lyckliga vinnare kan använda vid köp av konsertbiljetter till Fasching när den efterlängtade omstarten är här!

Det kanske kommer fler liknande initiativ framöver – håll utkik i kommande medlemsbrev!

Till dess – stort tack igen för att du hänger kvar och fortsätter vara Faschingvän!

************************************************************************

Fasching sänder streamade konserter – boka, lyssna och swisha en slant!

Konserterna sänds på Faschings Facebooksida

Du som tittar på konserterna är välkommen att swisha ett bidrag till 123 061 08 24 eller paypal.me/faschingjazz

************************************************************************

Nya öppettider på Fasching för bokförsäljning!

Om du vill hämta din bok som du beställt på nätet, eller komma förbi och köpa den direkt av oss på plats så har vi öppet:

fredagar 11-19
lördagar 12-16

************************************************************************

Ett Gott Nytt Mycket Mycket Bättre År 2021 🎶

Bästa Faschingvän,

Låg årets julklapp – boken Fasching The Finest Live Jazz since 1977 – i tomtens julklappssäck? Om inte, skrid till handling och köp den själv, det är du värd! Fasching har extra öppet för dig som har möjlighet att göra ett besök och hämta boken, närmast fredag 8/1 kl 11-19 och lördag 9/1 kl 12-16. Ditt vänpris för boken är 270 kr. Du kan också köpa boken on line via Faschings hemsida för leverans till närmaste DHL Service Point, 69 kr frakt tillkommer. Använd rabattkoden FVJUL20. Fyll i den i webshopen under presentkort/rabattkoder.

Köplänk: https://secure.tickster.com/893y517u6ecjl9p?t=t7y698h0

Läs mer om boken här: https://www.fasching.se/boken-om-fasching/

På Fasching har det varit full aktivitet för Eric Birath och personalen med att packa beställda böcker och sälja på plats. Eric uppskattar att ca 1/3 av alla beställda böcker redan har sålts och han är mycket stolt för alla positiva kommentarer från tidigare medarbetare, fotografer, köpare mfl. Boken kommer att finnas i handeln någon gång efter nyår, men inte till samma förmånliga pris som via Fasching. Vid vårt besök hade barchef Fredrik Olsson säljjour, barens alla färgglada flaskor är nu bortplockade och hyllorna fyllda med böcker – detta praktverk om Fasching i storformat på 256 sidor och över 200 bilder och illustrationer. Boken ges ut av Carlson Förlag och är skriven av författaren och journalisten Göran Jonsson. Läs Patrik Sandbergs intervju med Göran på länken https://orkesterjournalen.com/ny-bok-om-jazzklubb-fasching/

Bästa hälsningar från Faschings Vänners styrelse Emil, Bosse, Eva, Hasse, Hans, Lars, Jari och Anders.

Vi är tacksamma för att alla betalar sin medlemsavgift via Swish eller bankgiro med OCR så att vårt digitala medlemssystem inkl digitala medlemskort blir korrekt uppdaterade. Saknar du din medlemsfaktura eller har du andra frågor, skriv till medlem@faschingsvanner.se

************************************************************************

VD Eric Biraths hälsning till alla vänner Julen 2020

Kära Faschingvänner,

Nu börjar det dystra året 2020 lida mot sitt slut och Fasching är stängt, igen. Jag ska bespara er allt tråkigt om hur vi fått stänga, öppna och stänga igen och istället lyfta fram att vi ändå försökt sprida lite musik, glädje och gig till musikerna under detta mörka år. Vi var snabba med att dra igång streamade konserter i mars och det blev ju många fler än vad vi trodde när pandemin bröt ut. Jag är säker på att flera av er tittat, gillat, swishat en hundring och skrivit en kommentar, det har betytt mycket för oss, det har betytt mycket för musikerna. Gladast har jag blivit av delaktigheten, alla de hundratals kommentarerna som strömmat in under en konsert – det har känts som en fin gemenskap mitt i allt det ensamma framför datorn. De flesta streamade konserterna ligger fortfarande kvar på vår Facebook-sida, närmare 60 stycken, kolla in ifall ni missade något gig eller vill ha lite bra svensk jazz till jul. Ni kan se konserterna här: https://www.facebook.com/jazzclubfasching/videos

En till anledning att glädjas är att boken om Fasching äntligen är här! Författaren Göran Jonsson har fått uppdatera texten flera gånger pga pandemin men någonstans måste man dra ett streck och vi ville ha den klar till jul. Vi är faktiskt rätt malliga över boken som känns otroligt generös och lyxig med över 200 bilder och en fängslande text om klubbens alla vedermödor och framgångar. Vi har extraöppet på Fasching 21 & 22 dec mellan kl. 11-19 om ni vill hinna få den innan jul, annars finns den att beställa på hemsidan för hemleverans. Faschings Vänner har gett ett generöst ekonomiskt bidrag till boken och som Faschingvän har du självklart en liten rabatt på köpet.

Jag kan också lugna alla våra vänner med att Fasching fått extrastöd under året från såväl Kulturrådet som Regionen och Stockholm Stad. Bidragen gör att vi känner oss säkra på att vi kommer klara den här krisen. Vi stod också starka när pandemin slog till med många bra år bakom oss och ett starkt stöd från publiken, musikerna och kulturpolitikerna. Konserterna har aldrig haft så höga besökssiffror som 2019, jag känner mig säker på att det finns en stor längtan tillbaks till oss när denna situation väl är över. Fortsätt ta hand om er och varandra under tiden så ses vi till våren hoppas vi!

Tills dess, God Jul och Gott Nytt År  🎶⭐️🎶

Eric

************************************************************************

 

Ensam framför datorn

Att teckna musik är inlevelse, att vara med. Att se hur en musiker rör sig, hur hela orkestern svänger, utlevelsen, inlevelsen, instrumenteringen, mimiken, ljuset, hattar, mössor, hårband, kjolar, skjortor, skor, veck på byxorna, publik som står i vägen, allt påverkar, det musikaliska uttrycket, för en tecknare, när man tecknar livemusik.

Med stora ögon och öron tar jag in vad jag ser och hör, pennan dansar och förmedlar med streck.

Det brukar kännas när en teckning blir bra. Teckningens kvalité visar sig, när teckningen ligger ensam, utan musik, dagen efter. Det är då den ska fungera. Streckens förhållande på pappret ska likna tonerna och klangerna i musiken.

Fasching sänder ”livestream”, och med en inbjudan av Anna Högberg Attack, bestämmer jag mig för att teckna framför datorn.      

Musiker i toppklass. Kameran står still, man ser bra, inte som när ögonen får leta sig fram, över publikens axlar, till musikerna på scenen. Fantastisk musik, men utan påhejande publik. Närhet på en skärm med flytande kristaller. Den levande världen är direkt, den kräver koncentration och deltagande på ett annat sätt än ensamheten framför datorn.

Jag kikar i blocket. Tre kvällar och tre användbara teckningar: Anna Högberg Attack, Hederosgruppen, Ulf och Eric Wakenius.

Datorn får hålla oss vid liv, tills vi kan återgå till fysisk närhet, med tillrop och applåder.    

Våren 2018 ställde jag ut mina musiker på Fasching, signerade reproduktioner i olika format. En ny utställning var planerad, nu hoppas vi på april-juni 2021. Välkomna då!

Håkan Wennström

Faschings Vänner tackar Håkan för presentationen av sina jazzinspirerade teckningar och upplevelsen att teckna framför en dator i denna ytterst trista pandemitid! 

Jul- & presenttips: Signerade reproduktioner kan beställas i önskat format. Kontakta Håkan Wennström via hakanwennstom17@gmail.com alt 070-4948559.

Kolla referat från Håkans utställning på Fasching 18 april 2018   https://faschingsvanner.se/post/173064116472/jazz-i-bilder-p%C3%A5-fasching-av-konstn%C3%A4r-h%C3%A5kan/embed

************************************************************************

Årets julklapp är här! 

Fasching – The Finest Live Jazz Since 1977

Precis lagom till jul landar boken om Sveriges främsta jazzklubb i bokhandeln och på Fasching kan du så klart säkra ditt exemplar till bästa pris. Du som medlem i Faschings Vänner har dessutom ett ÄNNU bättre pris genom rabattkoden här nedan.

För första gången berättas nu hela historien, genom kriser och framgång, i stort format på 256 sidor med över 200 bilder och illustrationer. Texten är skriven av journalisten och författaren Göran Jonsson som 2018 kom ut med den hyllade boken om jazzens hundraåriga historia i Sverige – Frihetens blå toner.

Du som medlem i Faschings Vänner får 30 kr rabatt på ditt köp genom att använda rabattkoden FVJUL20 . Fyll i den i webshopen under presentkort/rabattkoder.

Köplänk: https://secure.tickster.com/893y517u6ecjl9p?t=t7y698h0

Läs mer om boken här: https://www.fasching.se/boken-om-fasching/

************************************************************************

Tråkiga nyheter från Fasching!

Inställda konserter – läs nedan vad som gäller. Ev frågor skickas till info@fasching.se.

Kära vänner!

Det är med stor sorg i våra hjärtan som vi än en gång beslutar att stänga våra dörrar. Hur gärna vi än vill hålla öppet så vill vi ta vårt ansvar för att minska smittspridningen i Sverige så att vi får ett slut på denna mardröm som vi alla lever i just nu. Det enda vi vill är att ha öppet och att ni ska kunna sitta ner och njuta av mat och musik.

Vi har bestämt oss för att hålla stängt året ut.

Du som har biljetter till konserter under denna period kommer att bli kontaktad med information om huruvida konserten ställs in eller om den flyttas till ett nytt datum. Om du inte kan det nya datumet så får du självklart pengarna tillbaka. Vi ber om ert tålamod med att det kan ta lite tid innan vi hittar nya datum till alla gig.

Flera av konserterna som skulle äga rum under den här perioden kommer ändå att streamas så att du kan njuta av bra musik där hemma. Håll utkik på vår hemsida och Facebooksida för mer information.

Ta hand om er tills vi ses igen! ❤️

************************************************************************

Bästa presenttipset!
Letar du efter gåvor till bemärkelsedagar av olika slag? Varför inte ge bort en medlemskap i Faschings Vänner – en present för 250 kr som varar ett helt år!

Kontakta medlem@faschingsvanner.se och meddela vem gåvomottagaren är så skriver vi ut ett medlemskort och skickar till dig i ett brev.

************************************************************************

HJÄLP FASCHING GENOM ATT KÖPA PRESENTKORT

Det är tuffa tider för Fasching och nu gör vi allt vi kan för att hjälpa vår klubb! Ett bra sätt är att köpa presentkort till kommande konserter:

Köp ett presentkort idag – klicka här för att köpa presentkort.

Faschings Vänner har också hjälpt till och varit pådrivande i Krisfonden för Jazzmusiker

Vi hoppas att vi snart kan ses igen på Fasching. 

************************************************************************

Stockholm Jazz Festival lanserar digital festival

Planerna sprack! Besvikelsen är så klart stor över dagens besked från regeringen att publikbegränsningen på 50 personer ligger kvar tills vidare. Men nu gläds vi desto mer åt att ett 60-tal av festivalens 150 evenemang kommer att streamas. Alltså – bästa jazzvänner  och alla som inte fick någon eftertraktad konsertbiljett – lyssna, titta och donera ett bidrag! Varje krona viktig för att hålla det musikaliska ekosystemet vid liv skriver festivalchefen Eric Birath. 

Årets största jazzhändelse, Stockholm Jazz Festival, närmar sig med stormsteg och brakar loss nu på fredag. Trots pandemin samlas strax under 150 evenemang under det stora festivalparaplyet med namn som Lisa Nilsson & Norrbotten Big Band, 4 Wheel Drive, Ashley Henry och Flick/Texas/Nyberg/Agnas. Nytt för i år och helt coronakompatibelt är att festivalen lanserar en digital version på sin hemsida stockholmjazz.se. Där kan publiken gå emellan konserter från sitt egna vardagsrum.

– Delar av vår publik har inte kunnat ta sig till konsertsalarna ännu eftersom de befinner sig i riskgrupp. Dessutom, med det ytterst begränsade antal biljetter vi kan erbjuda i och med de restriktioner som ligger, är efterfrågan väldigt mycket större än tillgången. Därför är vi glada över att kunna erbjuda så mycket som 40% av vårt utbud även digitalt, säger Sara Asplund, marknadschef på Stockholm Jazz Festival.

– Att kunna erbjuda publiken 60 konserter från ett tiotal olika arrangörer i Stockholm under en och samma festival gör oss till en av de största streamade eventen i Sverige. När arrangörer går på knäna och enbart får ta in en bråkdel av sin normala publikkapacitet är varje krona viktig för att hålla det musikaliska ekosystemet vid liv. Det känns fint att vi kan erbjuda en plattform där musiker och arrangörer kan nå ut till en stor och intresserad publik, säger festivalchef Eric Birath.

************************************************************************

Nu öppnar regeringen upp för fler platser…..

….. och vi är då glada att vi nästan spricker skriver Fasching i ett meddelande! Nu har även du som inte lyckades haffa biljetter i första vändan chans att få en plats på konserterna från och med 8 oktober. Antalet platser kommer att utökas till mellan 25 och 30.

************************************************************************

Faschings Vänners Swing Cup  i golf lördag 12/9 2020: En blöt tillställning

Trots prövande yttre omständigheter med strilande regn som efterhand förbyttes i ihållande regn och några skyfall, genomfördes årets Swing Cup i golf på Troxhammars GK för 11:e året i rad. 16 tappra spelare checkade in och vi gladdes åt att 5 förstagångsspelare deltog.

Resultat: Som fyra placerade sig Calle Fjellman med 30 poäng, följd av Tommy Larsson som femma (också 30 poäng men med högre hcp än Calle) och Tommy Jern som sjätte man (29 p). Längsta drive (hål 6, par 4) noterade vi på förra årets bronsmedaljör Thomas Hedin – swoosh!  Och närmast flagg blev, med överlägsen precision, Mattias Wiik som landade sin boll 4,3 m från hål på sjuan.

Och när vi summerade poängen för att fördela pallplatserna så kunde vi konstatera att vi haft ett väldigt tight race:

Segrare och 2020 års mästare: Jan Bervå (33 poäng; hcp 31,5): SNYGGT!

Runner-up: Bo Ahnegård (samma resultat som segraren men med några snäpp högre hcp).

Trea och bronsmedaljör: Rolf Nilsson (32 poäng) – som varje år dessutom generös donator till ett dignande prisbord med godsaker som räckte till ännu fler än de här nämnda: STORT TACK, Rolf!

Grattis alla pristagare! Och dito till alla som ö.h.t. gav sig i kast med utmaningen: Ni är alla värdiga mottagare av en virtuell medalj för tapperhet i fält från en genomfrusen tävlingsledare. 

Ett utförligare referat från årets Swing Cup inkl fotografier hittar du på https://www.faschingsvanner.se

************************************************************************

Exklusivt förköp till vänföreningens medlemmar sålde slut på ett par timmar!

Igår eftermiddag den 8/9 fick alla Faschings Vänner ett mejl från vänföreningens ordf Emil Breman med ett exklusivt erbjudande från Fasching att i förtur köpa konsertbiljetter till Emile Parisien & Vincent Peirani tisdag 1/12 kl 20:00.

Biljetterna tog snabbt slut, det är först till kvarn som gäller och så länge restriktion för 50 sittplatser gäller, blev naturligtvis många vänner besvikna! Det finns en uppdämd längtan  att äntligen få besöka Fasching och lyssna på konserter live. Håll utkik och kolla Faschings webbsida ofta. Senaste tillkännagivandet är att Fasching, med VD Eric Birath i spetsen, har publicerat programmet för Stockholm Jazzfestival 9-18/10. Biljetterna går åt snabbt åt, så skynda dig att köpa!

Fasching avvaktar nya regeringsbeslut om vilka regler som kan komma att gälla efter den 1 oktober –  som framgått i medier övervägs nya lättnader. Vi hoppas och håller tummarna att så blir fallet!

Viktig info från Fasching om biljettbokningar from oktober: 

“För att anpassa oss till de allmänna riktlinjerna kommer Fasching i oktober, och framåt, att tillämpa ny modell för biljettbokningar. Biljettbokningarna gäller enbart sittplatser. För att kunna följa FHM:s rekommendationer säljer vi biljetterna per bord och inte per person. Du kan välja mellan bord för 4, 2 och 1 person.”. (Det finns ett fåtal bord anpassade för 1 person). Vi kommer inte att kunna erbjuda bokningar med medlemsrabatt”. 

Fasching har lovat att du som medlem ska få en finfin överraskning vid bordet när du visar ditt medlemskort.

************************************************************************

NU ÖPPNAR FASCHING IGEN! 

Äntligen öppnar Fasching igen och har nu släppt exklusiva konserter i september med 50 bokningsbara platser. Vissa kvällar erbjuds två sittningar, en tidig med konsert kl 18 och en sen konsert kl 21. Först ut den 4/9 är Fredrik Lindborg Trio with springs plays Gullin – se Faschings konsertprogram!

På Faschings hemsida hittar du också information om biljettköp, vi refererar: ”Har du köpt biljett till den tidigare konserten kl 18 ombeds du lämna ditt bord senast 19.30 för att personalen ska kunna städa undan och desinficera lokalen enligt gällande regler inför nästkommande konsert. Vi vidtar alla åtgärder för att hålla ner smittorisken enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att du ska känna dig säker i våra lokaler.

Varje sällskap kommer att få sitt eget bord. Kom ihåg att du får ett bord för så många personer som du köper biljetter till vid ett och samma tillfälle. För frågor kring bordsbokningen, vänligen mejla bord@fasching.se

Konserten kl 21 streams även på Faschings Facebooksida.”

Skynda, skynda att köpa biljetter! Och glöm inte visa giltigt medlemskap i entrén! Har du frågor om ditt medlemskort mm, kontakta medlem@faschingsvanner.se

(Faschings Vänner har ingenting med biljettförsäljning och bordsbokning att göra. Vi är en viktig stödjande vänförening som hjälper till att sprida information och göra reklam för konserterna på Fasching. Medlemsavgifterna går oavkortat till investeringar/förbättringsarbeten på klubben).

************************************************************************

Problem med systemet för medlemsregistrering

Hej alla Vänner!

Vi har under sommaren haft lite strul med vårt medlemshanteringssystem. Medlemmar har felaktigt fått en plusgiro-faktura vilket har inneburit att avprickning av inbetalningar mot vårt medlemsregister ej skett. Detta har då resulterat i att påminnelsefakturor har skickats  till medlemmar som har betalat.  Vi ber såklart om ursäkt för detta. Har ni betalat och får påminnelser så kan ni alltså bortse från dessa.

Ni som väntar på faktura för ert kommande medlemsår ska alltså få en faktura med bankgiro och OCR.  Medlemsåret är kopplar till det datum som ni betalade och sträcker sig ett år framåt. Det går också bra att betala med Swish (administreras av Svensk Jazz).

Glöm inte att ladda ner ditt digitala medlemskort i mobilen eller skriv ut en papperskopia och visa i entrén på Fasching,

Har du frågor så tveka inte att kontakta oss på medlem@faschingsvanner.se.

Tack alla för att ni är medlemmar och ger ert stöd till Fasching!

************************************************************************

Nytt datum för Swing Cup lördag 12 september

Hej alla FV-golfare!

Vi har ändrat datum för årets upplaga av Faschings Vänners Swing Cup i golf – vi ses på Troxhammar GK lördagen den 12 september. Samling i god tid senast kl. 13.00 för incheckning och gemensam, väl distanserad lunch.

FV-mästerskapet avgörs i vanlig ordning på klubbens fina 12-hålsbana med första start kl 14:05!  Välkommen med din anmälan snarast eller senast 29 augusti till tävlingsledare Anders Wenström per e-post till awenstrom@hotmail.com. Ange aktuellt hcp och golf-id.

Håll svingen väloljad till dess hälsar

Anders, Bosse, Hans och Eva som alla gillar både att svinga och svänga🏌🎶

************************************************************************

s sommarhälsningen från Faschings Vänners styrelse och Faschings VD Eric Birath! 

Kära Faschingvänner,

Alla undrar vi nu – hur går det för Fasching? Hur länge måste konsertverksamheten vara stängd? Hur klarar klubben ekonomin? Fortsätter alla Faschingvänner att stödja klubben med sitt medlemskap? Frågorna hopar sig och många svar uteblir så länge pandemin inte släpper sitt grepp om oss.

När Fasching stängde i mitten av mars fick vi ett fint och uppmuntrande mejl från medlemmen Ingrid, tack Ingrid, vi citerar: Kära ni! Åhh, vad tråkigt – men jag förstår och respekterar ert beslut! Så fort ni öppnar, lovar jag att gå minst dubbelt så ofta som normalt på konsert hos er, så att vi tillsammans klarar av denna kris! Kram, och på återseende! Mvh, Ingrid. Ett varmt tack också för mejl från flera medlemmar som berättar om inköpta presentkort och förköpta konsertbiljetter

.………………………………………………………………………………………………….

I Faschings senaste Nyhetsbrev skriver VD Eric Birath:

Som ni förstår är detta en svår tid för oss som arrangör. Vi har haft stängt sedan mitten på mars och vi vet inte när vi får och kan öppna upp för publik igen. Vi får gå lite på tro, hopp och magkänsla när det kommer till vårt framtida program. Vi tror inte i skrivande stund att vi kommer kunna öppna i början av augusti som vi hade hoppats, så vi flyttar därför de konserter som ligger inplanerade då till senare i höst. Kanske det kommer visa sig att vi behöver flytta konserterna ytterligare en gång, vem vet i dagsläget….

Det kommer en tid efter corona, en tid då vi kan gå på konsert med våra vänner, höja ett glas ihop och skåla för att denna märkliga tid är till ända. Vi längtar dit!

………………………………………………………………………………………………….

Ekonomin då? Faschings Vänners representant i Faschings bolagsstyrelse Bosse Ahnegård rapporterar:

Fasching har under våren avhållit sin bolagsstämma där det slutgiltiga resultatet för 2019 redovisades och analyserades av styrelse/ägarrepresentanter. Resultatet blev glädjande bra med drygt 1,5 miljoner kronor och med ett högre publiktal per konsert än någonsin i Faschings historia. Det goda resultatet hjälper till att utgöra den buffert som Fasching behöver för att överleva det stillestånd som pandemin orsakat och som tvingat Fasching att hålla stängt sedan mitten av mars. Fasching har dessutom erhållit krisstöd på 955.500 kr i statligt stöd via Kulturrådet, 900.000 kr från Stockholm stad och 300.000 kr från Region Stockholm och Fasching hoppas på ytterligare stödåtgärder.

Även om Fasching håller stängt och har skurit ned på det mesta av rörliga kostnader så sker ändå ett visst ekonomiskt utflöde varje månad så stödpengar är kritiska. Vi hoppas att även myndigheterna inser vikten av att Stockholm behöver en jazzklubb i världsklass och att Fasching är just en sådan.

Som medlem i Faschings Vänner kan vi alla hjälpas åt genom att i god tid, d.v.s. redan nu, förköpa biljetter till de konserter som är utannonserade på Fasching.se då verksamheten planerar att komma igång efter sommaren. Om igångsättningen blir fördröjd så kan programmet förskjutas, men en inköpt biljett gäller då vid det nya tillfället.

Vi har kunnat avnjuta några utomordentliga konserter som har streamats från Faschings scen och som finansierats via Swish och PayPal. Den sista ägde rum den 13 juni med Joel Lyssarides Trio. Eftersom Fasching planerat att komma i gång ”in real life” efter sommaren har inga ytterligare streamade konserter planerats, men det har utan tvekan givit mersmak att kunna delge många människor flera konserter via webben. Vi har haft inloggade deltagare från hela landet och även internationellt. Värt någon slags uppföljning!

………………………………………………………………………………………………….

Vad händer i Faschings Vänförening? Vi har en stabil ekonomi som vi fortlöpande investerar i ny utrustning på Fasching, men behövs pengar för den löpande verksamheten, finns vi där med vårt stöd. En stor och stark vänförening betyder mycket för Fasching! Tack alla ca 2000 trogna medlemmar för ert stöd och tack för att ni betalar medlemsavgiften i tid. 

Vi har bokat ett antal vänkvällar på Fasching som skjuts framåt i tiden i takt med att konserterna flyttas eller ställs in. Men det finns inget hinder att träffas utomhus och redan nu kan alla golfspelande medlemmar notera lördagen den 5/9 för årets Swing Cup i golf på Troxhammar GK:s 12-hålsbana. Välkommen med din anmälan som du skickar till Anders Wenström, awenstrom@hotmail.com eller sms/mobil 0733-476 476.

………………………………………………………………………………………………….

Vi önskar alla en riktigt fin sommar och hälsar håll ut och håll avstånd så ses vi förhoppningsvis snart igen! Vi längtar efter att få uppleva musiken live på Fasching!

Emil Breman, Bosse Ahnegård, Eva Kubatzki, Hasse Lehto, Hans Nilsson, Lars Olsson, Jari Rusanen och Anders Wenström

faschingvanner.se, medlem@faschingsvanner.se

************************************************************************

Jazzklubb Fasching startar Stockholm Jazz Stream, en livestreamad konsertserie via sin Facebookkanal. Intitiativtagare är Pål Nyberg, frilansande gitarrist som leder de veckovisa jammen på torsdagar i Faschings foajé, och framträder frekvent på jazzklubbar och festivaler runt om i Sverige och Europa.

– Vi är fast beslutsamma om att inte låta Stockholms fantastiska livescen tystna. Vårt initiativ jobbar för att fortsätta sprida livemusik av hög kvalitet, och förhoppningsvis sprida hopp och värme bland både musiker och publik, säger Pål Nyberg.

– Det känns roligt att vi kan tillhandahålla en scen för Stockholms redan hårt beprövade musiker, säger Sara Asplund, marknadschef på Fasching. Pengarna går direkt till musikerna, vi står bara för lokalen och streamingkanalerna.

Hej alla vänner! Varmt välkomna till Fasching lördag 13/6 kl 20:00 och konserten med Joel Lyssarides.    

Joel Lyssarides har på kort tid släppt två hyllade album – Dreamer och A Better Place. Musiken på albumen har beskrivits som filmisk. Lyssarides själv nämner att han influeras av alltifrån klassiska kompositörer såsom Chopin, Scriabin och Rachmaninoff till Grekisk rembetika och jazzpianister såsom Keith Jarrett, Gonzalo Rubalcaba och Chick Corea. Tillsammans med sina medmusiker Niklas Fernqvist och Rasmus Blixt skapar trion ett helt eget musikaliskt universum med utgångspunkt i Lyssarides egna kompositioner.

Fasching har släppt 30 exklusiva biljetter till konserten, som såldes slut på studs. Varje sällskap får eget bort långt från övriga gäster  och enklare mat finns att beställa. Vi som lyssnar på den livestreamade konserten hoppas att ni gör den levande även för oss med era massiva applåder! 

Tittare uppmanas att lämna donationer som går till Fasching som i sin tur betalar musikerna. Förslag på donation är 100 kr, men det finns naturligtvis ingen övre gräns.

Swish: 123 061 08 24

Paypal: https://www.paypal.me/faschingjazz.

PS. Fasching har meddelat att klubben hålls stängd maj månad ut, men fortsätter med Stockolm Jazz Stream via sin Facebook-kanal https://www.facebook.com/jazzclubfasching/

Kommande livestreamade konserter:

Inga nya konserter aviserade.

Tidigare livestreamade konserter: 

10/6 Martin Hederos och Emil Strandberg (Sarah Ridel inställd pga sjukdom), 6/6 Daniel Bingert Jazz 7, 3/6 Sara Parkman, 30/5 Nils Landren Funk Unit, 27/5 Algotsson Henryson Duo, 23/5 Per Texas Johansson, 16/5 Simone Moreno16/5, Daniel Karlsson Trio, 13/5 Lina Nyberg Band, 9/5 Stockholm Hot Seven, 6/5 Isabella Lundgren med trio, 2/5 Ida Bang & The Blues Tears, 29/4 Svante Söderquist Trio, 24/4 Rigmor Gustafsson, 22/4 Anna Gréta Sigurdardóttir och Susanna Risberg duo  (Stockholm Voices konsert inställd pga sjukdom), 16/4 LSD,  10/4 Styrelsen med Leo Lindberg piano, Björn Lundén bas, Karl-Henrik Ousbäck trummor,  6/4 Erik Söderlind solo, 31/3 Klas Lindquist Kvintett (Amanda Sedgwick inställd pga sjukdom),  27/3 Amanda Ginsburg

Programmet uppdateras löpande på Faschings Facebook-sida https://www.facebook.com/jazzclubfasching/  och på fasching.se 

************************************************************************

✨✨✨ Svenskt premiärfirande av International Jazz Day på Valborgsmässoafton. I sju städer arrangeras/streamas lika många konserter! ✨✨✨ Ta del av all info i evenemanget nedan!

30 APRIL kl 16:00 – 20:00 INTERNATIONAL JAZZ DAY

Häng med Jazzsverige och fira International Jazz Day på Valborgsmässoafton. Det blir en streamingfestival via Svensk Jazz Facebooksida och delas även hos oss på Fasching på vår FB-sida. Denna kväll kan du höra sju jazzkonserter från Umeå i norr till Kristianstad i söder. Från Fasching spelar Karin Hammar Fab 4.

Länk till Svensk Jazz Facebooksida: https://www.facebook.com/SvenskJazz/

Faschings Facebooksida hittar du här: https://www.facebook.com/jazzclubfasching/

Festprogrammet (Med reservation för ändrade tider i hetluften)

16.00 Festinvigning!

16.05 Makross & Linda Bergström på Kulturkvarteret i Kristianstad (arr. Kulturkvarteret/Musik i Syd)

16.35 Ylva Ratjen på Makeriet i Örebro (arr. Örebro Jazz & Blues/SeeUsLive)

17.15 Emil Brandqvist Trio på Kulturhuset Najaden i Halmstad (arr. Musik Hallandia/Jazz i Halmstad)

17.45 Anna Högberg Solo, Per Nordgren Kvartett och Tom Eddye Nordén Kvartett på Bryggeriet i Härnösand (arr. Öbacka Jazz & Blues/Musik Västernorrland)

18.25 Karin Hammar Fab4 på Fasching i Stockholm (arr. Fasching)

18.55 Frida Selander och Peter Holmqvist Trio på Umeå Folkets Hus (arr. Umeå Jazzstudio/Umeå Jazzfestival)

19.25 Naoko Sakata & August Eriksson Quartet på Dergårdteatern i Lerum (arr. Knutpunkt Nefertiti/Musik i Lerum/Lerums Kommun/Förvaltningen för kulturutveckling VG regionen)

************************************************************************

Svensk Jazz startar krisfond för jazzmusiker

Krisfondens syfte är att samla in pengar från alla som vill ge bidrag till musiker som drabbas av avbokningar pga Covid-19. Detta för att jazzmusiker ska få ersättning för minskade intäkter. Svensk Jazz har tillsammans med Föreningen Sveriges Jazzmusiker (FSJ), Faschings Vänner,  Musik i Lerum, Qlaez Wennberg och Kenneth Johnson lagt en grund i fonden. Nu uppmanar Svensk Jazz alla – privatpersoner, institutioner, organisationer, klubbar och företag – att hjälpa jazzmusikerna i ett mycket svårt läge!

Så här stöder du krisfonden för jazzmusiker – skänk pengar till Svensk Jazz bankgironummer 701-9854 (ange OCR-nummer 12344) eller swisha till 1236434989 och märk din betalning med “Krisstöd”. (OBS! Säg till om du inte vill synas i listan).

Om du är musiker med inställda spelningar kan du ansöka om krisstöd.  Stödnivå kommer påverkas av storlek på insamlade medel, vad din förlust uppgår till och hur din ekonomiska situation ser ut. Stödet kommer att vara symboliskt. Vi kommer att försöka göra vårt bästa, men kommer förstås inte kunna garantera rättvisa i detta akuta läge. Stöden ska gå till dem vars situation är mest akut.

Krisfondens kommitté kommer att löpande besluta om beviljade stöd. Vi jobbar hårt för att handläggningstiden ska vara så kort som möjlig. Kommitténs beslut kommer inte gå att överklaga.

Tack för ditt bidrag till krisfonden för jazzmusiker hälsar Gunno Sandahl, ordförande Svensk Jazz

************************************************************************

Grattis Britta Virves – Faschings Vänners stipendiat 2020

Föreningen Faschings Vänner delar sedan starten 1989 ut ett årligt pris till en ung jazzmusiker som befinner sig i början av sin karriär. Torsdagen den 12 mars fick den 29-åriga pianisten Britta Virves ta emot föreningens stipendium på 20.000 kronor från scenen på Fasching.

Britta är uppvuxen på ön Ösel i Estland, hon har studerat vid Tallinns Musikakademi, var utbytesstudent i Danmark och fortsatte sina jazzstudier på Skurups Folkhögskola. 2016 flyttade hon till Stockholm där hon började masterutbildningen på Kungliga Musikhög-skolan. Britta har en egen trio, har spelat med Norrbotten Big Band, Mainland Jazz Collective och Marie Mørck Quartet och hon medverkar på skivinspelningar med de två sistnämnda banden. I höstas skrev och arrangerade hon för Bobo Stenson och Norrbotten Big Band.

Ordf Emil Breman och vice ordf Bosse Ahnegård överlämnade check och blomster till Britta och läste upp styrelsens motivering för valet:

Britta Virves har snabbt etablerat sig på den svenska jazzscenen som en mångsidig och driven pianist i såväl storband som mindre konstellationer. Britta ackompanjerar följsamt och tillför positiv energi till gruppen. Hon är en utsökt solist med ett läckert sparsmakat solospel men kan även exekvera i ett jordnära musikidiom. Britta är även en mycket begåvad kompositör och arrangör. Britta är ett utmärkt exempel på hur Sverige kan attrahera talanger från nordiska grannländer att etablera en musikalisk karriär i Sverige och berika vårt musikliv.

Vi fick höra ett fint exempel på Brittas spelskicklighet vid pianot i den egna kompositionen Downtown, en vackert klingande komposition som Britta skrev efter att ha tittat på ett avsnitt av Downton Abbey på TV. 

Denna händelserika kväll avslutade vi med att lyssna på Nils Jansson Quartet som presenterade sitt fjärde album Longitude. Samtliga låtar på vinylutgåvan är komponerade av Nils som ofta knyter an till exotiska platser han besökt och inspirerats av. Hans ton i trumpeten klingade lyriskt och varmt i den samspelta kvartetten. 

************************************************************************

Ett mycket händelserikt år för Faschings Vänförening 2019!

På föreningens årsmöte den 12 mars i Dalarnas hus rapporterade ordf Emil Breman om ett mycket intensivt och positivt arbetsår 2019 inom föreningen.

Faschings Vänner fyllde 30 år som firades med en fest på Fasching, ett nytt system för fakturering lanserades, hanteringen av medlemskorten digitaliserades och en ny hemsida introducerades som en undersida på Faschings hemsida. Föreningens fina medlemsutveckling fortsätter – vid årsskiftet noterades 1795 medlemmar vilket motsvarar en ökning med 311 nya medlemmar (+21 %) jämfört med 2018. Medlemsantalet fortsätter att växa och i år är ökningstakten än större eftersom nya medlemmar nu registrerar sig och betalar online på både Faschings Vänners och Faschings hemsida. Från årsskiftet har föreningen redan fått 253 nya medlemmar!

Årsmötet leddes med bestämd hand av Olle Hammarström och Hans Nilsson protokollerade alla beslut. Samtliga i styrelsen omvaldes med undantag för Hasse Lehto som tackat nej till omval pga flytt från Stockholm. Revisorerna Olle Hammarström och Tommy Nilsson omvaldes och de fick dessutom uppdraget att leda valberedningen tillsammans med Camilla Lundqvist eftersom Tommy Larsson och Bengt Sahlberg avsagt sig omval.

Avslutningsvis tillkännagavs att Faschings Vänners stipendium 2020 tilldelas pianisten Britta Virves och mötesdeltagarna bjöds in att följa med till Fasching för att där träffa och hylla stipendiaten.

************************************************************************

Vem får Faschings Vänners stipendium 2020? 🎤🌟

Stilla din nyfikenhet och kom till Faschings Vänners årsmöte i dag, torsdag 12 mars kl 18:00 i Dalarnas Hus, Vasagatan 46, då vi tillkännager årets stipendiat

Efter årsmötet kan alla som vill gå snett över gatan till Fasching och delta när stipendiechecken överlämnas, vilket sker strax före konserten med Nils Jansson kl 20:00. Välkommen!

************************************************************************

Vänkväll 6 mars med Danilo Pérez & Bohuslän Big Band

Latininspirerade toner och rytmer i storbandsformat flödade på Fasching i fredags kväll när Panamafödde Dizzy Gillespie/Wayne Shorter-alumnen Danilo Pérez ställde sig i spetsen för fantastiska Bohuslän Big Band. Inte bara publiken utan även Danilo själv uttryckte beundran hur väl bandet tillägnat sig hans musik och den disciplin och fokusering som präglat bandets instudering av de inte helt enkla kompositionerna och arrangemangen. Allt satt som en smäck och blev en god inledning på den lilla turné genom Sverige som man gav sig iväg på efter kvällens premiärspelning. Några av våra svenska jazzmusiker med fallenhet för latinsk musik som Lina Nyberg, Lena Swanberg, Ann-Sofi Söderqvist, Magnus Lindgren var på plats i publiken, kanske för att plocka upp några idéer för sina egna musikaliska eskapader. Vid Faschings Vänners bord kunde man bl.a. upptäcka två tidigare Faschingtrotjänare som njöt storartat – en tidigare Faschingsvänordförande Eva Nikell och en tidigare Fasching-VD Bertil Rolf.   

   

************************************************************************

Vill du ha sällskap och träffa andra medlemmar på Fasching? Då tycker vi att du ska anmäla dig till våra speciella vänkvällar med förbokade matplatser, förmånliga priser på mat och dryck och alltid trevligt sällskap med andra Faschingälskare. Välkommen med din anmälan senast 3 dagar före konsertdatum, men helst snarast möjligt, eftersom matplatserna är eftertraktade. Anmäl dig till Eva Kubatzki, eva.kubatzki@hotmail.se. eller mobil/sms 073-1431030. Du får gärna bjuda med en vän som betalar ordinarie entrépris, men äter och dricker till vänpriser.

Fredag 6/3 kl 20:00 (dörrar 18:00) BOHUSLÄN BIG BAND MED DANILO PÉREZ. Medlemspris för entré och kvällens Good Bait 387:50. Publiken bjuds på Danilos musik – jazz inspirerat av folktoner från Panama med influenser från hans medverkan i legendariska Wayne Shorter Quartet. Tillsammans med Bohuslän Big Band klär Danilo sin musik i en ny spännande storbandsskrud. 

Söndag 15/3 kl 20:00 MAGNUS LINDGREN & STOCKHOLM UNDERGROUND. Medlemspris för entré och kvällens Good Bait 387:50. ”Stockholm Underground” är Magnus Lindgren femte album och den första för skivbolaget ACT. Magnus är utöver en brilliant saxofonist även en av de bästa jazzflöjtisterna i Europa och detta blir första gången han delar med sig av sin konst i sin renaste form genom att enbart spela flöjt. Magnus Lindgren flöjt, Henrik Janson gitarr, Lars ”Larry D” Danielsson bas och Per Lindvall trummor.

Torsdag 2/4 kl 20:00 KARL OLANDERSSON BIG BAND. Medlemspris för entré och kvällens Good Bait 350 kr. Karl Olandersson Big Band (KOBB) är ett nytt spännande projekt. Trumpetaren och sångaren Karl Olandersson har sin kvartett i grunden och utöver denna har han plockat ihop sina favoritmusiker till ett eget storband. I november förra året spelade KOBB in en platta på Atlantis studio i Stockholm innehållande 10 storbandsarrangemang skriva speciellt för Karl som solist. Detta blir en sprakande storbandskväll med en imponerande och stjärnspäckad samling musiker från den svenska jazzeliten. Konserten är också officiell release av nya skivan.

Save the dates: Torsdag 14/4 Lars Jansson Trio, lördag 30/5 Isabella Lundgren – en hyllning till Bob Dylan.

************************************************************************

Välkommen till vänkvällen på TORSDAG 20/2 KL 20:00 MED WALTER LANG TRIO. Medlemspris för entré och kvällens Good Bait 350 kr.

Magnus Öström behöver knappast någon introduktion. Denne trummis var medlem i ett av de mer internationellt ansedda svenska banden: e.s.t. För några år sedan släppte han kritikerrosade soloskivan Parachute och under senare år har han fått universum att pulsera av rytmer – som  trumslagare i Rymden (tillsammans med Bugge Wesseltoft och före detta e.s.t.-medlemmen Dan  Berglund). I Walter Lang Trio bildar Magnus Öström rytmsektion tillsammans med svenske basisten Thomas Markusson. Kvällens tyske pianist Walter Lang spelar elegant och lätt. Stundtals påminns man om Jan Johanssons anslag, i andra stunder påminner det om vad en Keith Jarrett eller en Brad Mehldau uttryckt.

Välkommen med din anmälan till Eva Kubatzki, eva.kubatzki@hotmail.se. mobil/sms 073-1431030. Vi bekräftar din anmälan och du får gärna bjuda med en vän som betala ordinarie entrépris, men äter och dricker till vänpriser. 

*****************************************************************************

Melodiskt och svängigt med Dölerud/Johansson Quintet

Emellanåt får en blek onsdagskväll i februari ett gyllene skimmer över sig. Och det fick vi som var på Fasching 12/2 uppleva, i finaste sällskap med Magnus Dölerud (tenorsax), Dan Johansson (trumpet/flygelhorn), Torbjörn Gulz (piano), Palle Danielsson (bas) och Fredrik Rundqvist (trummor). Kvintetten strödde musikalisk konfetti över oss – alldeles för få – närvarande förmånstagare, med en rikhaltig blandning av melodiöst, tekniskt briljant och själfullt musicerande. Att de allra flesta i kvintetten har erfarenhet från olika konstellationer av storband kändes tydligt – den samlade klangen gav verkligen associationer till just ”ett litet storband”.

Dan Johansson smattrade ut peppriga korn ur sin trumpet och mjuka pärlor från flygelhornet. Magnus Döleruds saxspel var både inkännande smeksamt och muskelfyllt svängigt. Och med Torbjörn Gulz alldeles ljuvliga löpningar och maffiga ackord, Palle Danielssons sjungande bas och Fredrik Rundqvists suveränt modulerade trummor – vad kunde gå fel? Vi Fasching-vänner som hade valt den här kvällen satt, av och till, och tyckte lite synd om alla som inte gjort det… 

Vi fick oss till livs en repertoar av både original – mest av Magnus Dölerud och Dan Johansson men också ett nummer från Palle Danielssons penna – tillsammans med väl valda nummer ur andras fatabur, där vi kanske särskilt minns Billy Strayhorns Strange Feeling. Och allt detta levererat med en genuin närhet till kvällens publik. Och som vanligt smakade kvällens Good baite riktigt bra!

******************************************************************************

Skönsjungande och charmiga Claire Martin kan konsten att fånga sin publik!

Och det gjorde hon verkligen på vänkvällen i söndags 2/2 på Fasching! Den hyllade engelska sångerskan är på turné i Sverige med sin svenska trio som hon har samarbetat med i två års tid – ett samarbete som förra året resulterade i utgivningen av skivan Believin´it. Det är Claire Martins 20 album och det rankades förra året bland de 20 bästa av den engelska tidningen Jazz Wise.

Pianisten, basisten och kompositören Martin Sjöstedt har skrivit nya kreativa arrangemang på musiken speciellt för Claire Martin – svängiga jazzversioner av mer eller mindre kända melodier av Michel Franks, Pat Metheney, George Gershwin, 10 cc, Cole Porter mfl.

Rutinerade och vältaliga Claire Martin charmade oss inte enbart fin sång utan även med berättelser och minnen kring melodierna som hon sjöng. Kvartetten turnerade förra året i England, Spanien och Kanada och hade 2 utsålda spelningar på anrika Ronnie Scott´s Jazz Club i London. Och nu är det turné i Sverige med start på Fasching.

Niklas Fernqvist och Daniel Fredriksson.

Klas Toresson anslöt på slutet med sin tenorsax – extranumret We´ll be together again passade bra – för visst ses vi igen!

*******************************************************************************

Sigurdardôttir och Schultz gnistrar och glimmar på vänkvällen 28 jan på Fasching

Det började som ett duoprojekt när pianisten Anna Gréta Sigurdardôttir och gitarristen Max Schultz fann varandra. Men allt eftersom deras komponerande framskred så kände de att det behövdes något mer för att göra musiken full rättvisa, vilket ledde till att de tog in andra instrument i projektet. Och så här med facit i hand, ett nytt album och den konsert på Fasching som jag bevistade i tisdags, så tycker jag att de gjorde helt rätt. Så inleder bloggaren och Faschingvännen Anders Lindén sitt referat från vänkvällen, klicka in och läs på https://kulturyttranden.wordpress.com/

Det var gruppens första konsert tillsammans och vi fick höra samtliga låtar från albumet Brighter – Anna Grétas första skiva i eget namn. 2019 belönades hon med Monica Zetterlunds stipendium och 2018 fick hon Faschings Vänners stipendium – grattis igen! 

*****************************************************************************

Vi har många matplatser kvar till vänkvällarna framöver!

På söndag 2/2 kommer hyllade Claire Martin till Fasching och backas upp av skickliga Martin Sjöstedt trio – Martin på piano, Daniel Fredriksson trummor och Niklas Fernqvist bas. Trion medverkar också på Claire Martins tjugonde album i karriären Believin’ it. Medlemspris för entré och kvällens Good Bait 357:50.

Vi har även gott om matplatser till söndag 9/2 med Marc Copland Trio på scen. Tillbakalutad jazz med musiker i världsklass som hela tiden låter som om det vore klassiska standards, men som till största delen faktiskt är nyskrivet från skivan And I love her. Marc Copland piano, Drew Gress bas, Joey Baron trummor.  Medlemspris för entré och kvällens Good Bait 357:50.

Välkommen med din anmälan till Eva Kubatzki, eva.kubatzki@hotmail.se. mobil/sms 073-1431030. Du får gärna bjuda med en vän som betala ordinarie entrépris, men äter och dricker till vänpriser.

Scrolla ner på sidan och kolla vårens många attraktiva vänkvällar och anmäl dig snarst möjligt!

**************************************************************************

Vill du ha sällskap och träffa andra medlemmar på Fasching?

Då tycker vi att du ska anmäla dig till våra vänkvällar med förbokade matplatser, förmånliga priser på mat och dryck och alltid trevligt sällskap med andra Faschingälskare. Välkommen med din anmälan senast 3 dagar före konsertdatum, men helst snarast möjligt, eftersom matplatserna är eftertraktade. Anmäl dig till Eva Kubatzki, eva.kubatzki@hotmail.se. mobil/sms 073-1431030. Du får gärna bjuda med en vän som betala ordinarie entrépris, men äter och dricker till vänpriser.

Söndag 2/2 kl 20:00 (dörrar 18:00). Claire Martin & Martin Sjöstedt Trio. Medlemspris för entré och kvällens Good Bait 357:50. Lysande jazzvokalist firar sitt tjugonde album tillsammans med en helsvensk trio.

Claire Martin sång, Martin Sjöstedt piano, Daniel Fredriksson trummor, Niklas Fernqvist bas.

Söndag 9/2 kl 20:00 (dörrar 18:00). Marc Copland Trio. Medlemspris för entré och kvällens Good Bait 357:50. Tillbakalutad jazz med musiker i världsklass.

Marc Copland piano, Drew Gress bas, Joey Baron trummor.

***********************************************************************

Du kan redan nu anmäla dig till flera vänkvällar framöver:

Onsdag 12/2 Dölerud/Johansson Quintet

Torsdag 20/2 Walter Lang Trio

Fredag 6/3 Bohusläns Big Band med Danilo Pérez

Söndag 15/3 Magnus Lindgren & Stockholm Underground

Torsdag 2/4 Karl Olandersson Big Band

Torsdag 16/4 Lars Jansson Trio

Lördag 30/5 Isabella Lundgren – en hyllning till Bob Dylan

Och notera gärna torsdagen den 12/3 då Faschings Vänner håller sitt årsmöte i Dalarnas Hus, separat kallelse kommer att skickas ut.

***********************************************************************

Nytt år – välkommen till nya vänkvällar på Fasching! 

Onsdag 22/1 kl 20:00 Daniel Karlsson Trio. Medlemspris för entré och kvällens Good Bait 350 kr. Denna kraftfulla och belönade trio – Jazzkatt, Gyllene Skiva, Grammis – kommer till Fasching med nya albumet Fuse Number Eleven.

Daniel Karlsson piano, Fredrik Rundqvist trummor, Christian Spering bas.

 

Tisdag 28/1 kl. 20:00 Sigurdardóttir/Schultz. Medlemspris för entré och kvällens Good Bait 335 kr. Nylonsträngad gitarr och flygel klingar väldigt fint tillsammans och blev utgångspunkten till en ny skiva där Anna Gréta Sigurðardóttir och Max Schultz möts i nordisk jazz, lyrisk och öppen för spontanitet, improvisatoriskt samspel samt vacker intimitet. Anna Gréta Sigurðardóttir piano (Faschings Vänners stipendiat 2018), Max Schultz gitarr, Joakim Milder saxofoner, Christian Spering bas, Magnus Gran trummor.

************************************************************************

Vänkvällarna är en bekväm förmån för dig som medlem – vi bokar bord och beställer en Good Bait som är kökets speciella middag för vännerna. Det enda du behöver göra är att anmäla till dig senast 3 dagar före konsertdatum – men helst med vändande post eftersom matplatserna är begränsade – anmäl dig till Eva Kubatzki, eva.kubatzki@hotmail.se eller sms/mobil 073-1431030. Du är välkommen att bjuda med en gäst som betalar ordinarie entrépris, men äter och dricker till vänpriser. Entrén betalas i kassan vid ankomst, mat och dryck betalas vid bordet. Vi bekräftar din anmälan och vi ber alla vara på plats kl 18:30. Vid förhinder, meddela Eva så snabbt som möjligt. Representanter för styrelsen finns på plats med en deltagarförteckning och gör sitt bästa för att alla ska trivas! 

 

Kommande vänkvällar som du redan nu är välkommen att anmäla dig till:

Söndag 2/2 Claire Martin och Martin Sjöstedt Trio

Söndag 9/2 Marc Copland Trio

Onsdag 12/2 Dölerud/Johansson Quintet

Torsdag 20/2 Walter Lang Trio