Bild på Fotoutställning: Jazz från 70-talets slut.

Fotoutställning: Jazz från 70-talets slut.

Fotografier av Per Erik Berglund.

En fotoutställning på Fasching dec 2019 – apr 2020.

Under 70-talets två sista år fotograferade Per Erik Berglund många av de jazzartister som gästade Stockholm. Allt började under Stockholms Jazzdagar 1978 då Claes Jansson förestod Fasching, och mot att Berglund levererade bilder till klubbens anslagstavla fick han komma in gratis. Vid den här tiden jobbade Per Erik som fotoassistent hos en reklamfotograf och hade tillgång till mörkrum på kvällarna. Under denna period fotograferade Berglund på Fasching, Konserthuset, Moderna Muséet och Kulturhuset. En tid fotograferade han även för Orkesterjournalen samt besökte jazzfestivalen i Kongsberg, i Norge 1979. ”Fast det var många år sedan har jag många starka och härliga minnen från konserterna och fotograferingarna. Jag hade möjlighet att låna en M-Leica av en vän. En kamera som är känd för att vara väldigt tyst. Den hade jag stor glädje av bl.a. då jag fotograferade Sonny Rollins. Han irriterade sig på fotografer med spegelreflexkameror som slamrade. Jag kunde dock lugnt fotografera vidare,” säger Pelle.

”Efter att jag själv inte sett mina bilder på länge var det en spännande upplevelse att ta fram dem igen. Skulle jag gilla samma bilder nu som när jag fotograferade dem? Så var det faktiskt med undantag av några få bilder som jag tidigare beskurit. De visar jag nu obeskurna. Beskärningarna har jag gjort i kameran. Då var det var mycket slabb i mörkrummet innan bilderna kom fram, filmerna måste pressas för att få ett vettigt negativ att kopiera från. Ljuset på en jazzscen är ju oftast inte så starkt. Som tur var fanns det fotokemi som klarade det.” säger Per Erik Berglund.

Under Stockholms jazzdagar 1979 visades dessa bilder upp på Kilen i Kulturhuset. Därefter är de väldigt sparsamt utställda, men under Stockholm Jazz Festival 2017 ställdes de ut på Galleri Darling på Söder.

Det är med stor glädje vi nu får lov att visa upp dessa fotografier på Fasching, där så många av bilderna är tagna! Utställningen hänger i foajén samt i matsalen fram till april 2020.

——————-

Per Erik Berglund, född i Gävle 1953. Efter avslutade studier på fotoskolan i Solna och på Beckmans Reklamskola har Per Erik Berglund varit verksam som fotograf i reklambranschen.
Idag fotograferar han mycket mat bl.a. till kokböcker och för Svenska Kocklandslaget och mottog 2017 Gourmand World Cookbook Awards för världens bästa matfotografi 2016.
Per Erik har alltid fotograferat bilder som inte varit på uppdrag av kunder. Med åren har det blivit många utställningar och han finns representerad på Nationalmuséum efter en utställning på Nutiuda Svenskt Silver tillsammans med silversmed Mats Eskils.