Bild på Mary Halvorson’s Code Girl

Mary Halvorson’s Code Girl

Den amerikanska gitarristen Mary Halvorson har kallats ”den minst förutsägbara improvisationsmusikern i New York” och det säger ju en del. Sedan hon blev ett namn på improscenen i början av 2000-talet har hon skytt klischéerna som pesten och byggt ett sound som är helt unikt – centrerat kring sin gitarr men förvrängt och taggigt – eller flytande och mjukt. Halvorson vet man helt enkelt aldrig var man har. Inte så konstigt att hennes gitarrspel också beskrivits som ”ljuden från R2-D2’s berusade robotsyster”.

Tillsammans med Amirtha Kidambi på experimentell sång, Maria Grand på saxofon och sång, Adam O’Farrill på trumpet, basisten Michael Formanek och trummisen Tomas Fujiwara har Mary Halvorson nu bildat ett band som skyr alla genretillhörigheter och försök till definition: CODE GIRL.

Tillsammans gör de musik med tvära kast: oljudskaskader faller ner i harmoniska passager, tillbakahållen energi får plötsligt utlopp. Gitarren fäktas med saxofonen medan trumpeten smattrar mot basen och trummorna. Och över allt låter Kidambi sin röst vrängas ut och in. Det är experimentellt, galet och alldeles, alldeles underbart.

Amirtha Kidambi, sång
Maria Grand, saxofon, sång
Adam O’Farrill, trumpet
Mary Halvorson, gitarr
Michael Formanek, bas
Tomas Fujiwara, trummor