Bild på Bohuslän Big Band – A Tribute to George Russell

Bohuslän Big Band – A Tribute to George Russell

De gula taxibilarna, myllret av människor, tunnelbanan som dundrar förbi och röken som stilla slingrar sig upp bland skyskraporna. Denna hyllning till den amerikanska jazzpianisten och kompositören George Russell tar dig med till 50-talets New York. Konserten tar avstamp i Russells New York-svit från 1959. Sviten består av fem delar och i musiken kan du riktigt höra hur han rör sig runt i stadsbilden. Förutom New York-sviten får du även lyssna till några fler väl valda låtar ur Russells musikskatt –bland annat All about Rosie, Ezz-thetic och A bird in Igor’s yard.

Think you can lick it, get to the wicket, buy you a ticket, go!
Go by bus, by plane, by car, by train
New York, New York – what they call a somethin’ else town
A city of more than 8 million people with a million people passing through everyday
Some come just to visit and some come to stay
If you scuffle hard enough then you ain’t no dunce
You can always get by in New York City, I heard somebody say once
Yeah if you can’t make it in New York city, man, you can’t make it nowhere
So where do people come to scuffle? Right here!
Think you can lick it, get to the wicket, buy you a ticket, go!
(Text från Manhattan, 1959)

George Russell var banbrytande och beskrivs som storbandets motsvarighet till Stravinsky. Han uppfann ett helt nytt tonspråk och var en av de första jazzmusikerna som bidrog till musikvetenskapen med en musikteori baserad på jazzharmonik snarare än västerländsk konstmusik–The Lydian chromatic concept of tonal organization for improvisation.

På grund av rasismen i USA på 60-talet valde Russell att flytta till Sverige. Här bodde han under fem år innan han återvände. Under sin tid här turnerade han bland annat runt om i Europa med sin sextett, undervisade på Lunds universitet och samarbetade med Bosse Broberg och Sveriges Radios Radiojazzgruppen.

Nästa år är det 100 år sedan George Russell föddes.

Bohuslän Big BandBohuslän Big Band är en orkester som både värnar och utmanar storbandsgenren. Orädda och utforskande ger de sig in i samarbeten med bredd och stor variation. Under åren har de spelat med internationella jazzgiganter som Gregory Porter, Danilo Peréz, Vince Mendoza, Maria Schneider och Nils Landgren och folkkära artister som Jill Johnson, Tommy Körberg och Samuel Ljungblahd. Sedan 2004 är Bohuslän Big Band en del av Vara Konserthus.

Joakim Rolandsson Saxofon & Träblås

Martin Bjurek Svanström Saxofon & Träblås

Linus Lindblom Saxofon & Träblås

Mikael Karlsson Saxofon & Träblås

Alberto Pinton Saxofon & Träblås

Lennart Grahn Trumpet

Patrik Jansson Trumpet

Staffan Svensson Trumpet

Jan Eliasson Trumpet

Niclas Rydh Trombon

Christer Olofsson Trombon

Hanne Småvik Trombon

Gustaf Wiklund Bastrombon

Göran Kroon Trummor

Tommy Kotter Piano

Mattias Welin Bas


Denna föreställning är en matinékonsert. Konserten börjar kl 15.00, dörrarna till konsertsalen öppnar 13.00. Denna dag serverar vi Sunday roast i restaurangen för dig som har matplatsbiljett och du kan köpa en tvårättersmeny (förrätt & varmrätt) redan när du köper dina biljetter. För dig med ståplatsbiljetter serverar baren finfina pick-me-up-drinkar, både med och utan alkohol.