Bild på Lakecia Benjamin

Lakecia Benjamin

Född och uppväxt i New York marinerades hon i merengue, salsa och latinamerikansk musik i Washington Heights. Legendariska saxofonisten Gary Bartz blev en tidig mentor och hennes första jobb med Clark Terrys band Young Titans of Jazz. Sedan dess har det rullat på för den unga kritiker-favoriten, som bland annat besökt Sverige i James Blood Ulmers blåssektion, och som har åtskilliga samarbeten med stjärnor som till exempel Missy Elliot och Alicia Keys.
Plattan Pursuance: The Coltranes från 2020 är en hyllning till makarna Alice och John Coltrane, där Benjamin bland annat gör två av satserna ur A Love Supreme, Alabama, Central Park West och Alice Affinity. Lika självklar influens som Coltranes är den i år bortgångne saxofonisten och kompositören Wayne Shorter om vilken Benjamin har sagt:
“He’s the ultimate guru, it’s almost like he’s looking into your soul and only souls matter here.”
Shorter och medborgarrättsaktivisten Angela Davis medverkar med varsin spoken word-insats på Benjamins nya platta Phoenix. Fasching har den stora äran att ge plats för Lakecia Benjamin som med sin självklara, elektriska närvaro för traditionen vidare.

Lakecia Benjamin – altsaxofon,
Zaccai Curtis – piano,
EJ Strickland – trummor,
Ivan Taylor – bas