Bild på Crispell/Andersson/Østergaard 

Crispell/Andersson/Østergaard 

Crispell/Andersson/Østergaard är en nybildad trio med danska trummisen och  bandledaren Michala Østergaard-Nielsen i spetsen. Trions musik är fylld av vackra och originalkompositioner av Michala Østergaard Nielsen samt av fria improvisationer – en blandning av strikt komponerad och ”fri som  en fågel”-musik, spelad med känsla och kraft i en öppen och intuitiv atmosfär. Under deras första turné våren 2022 spelade de in sitt debutalbum ”The Cave”, som  kommer att släppas nu under 2024. 

Marilyn Crispell är världskänd pianist och kompositör inom jazz, improvisation och konstmusik och har släppt flertalet album på det renommerade skivbolaget ECM. Hennes tidigare samarbeten är med musiker såsom Anthony Braxton, Paul Motian och nu senast med Joe Lovano i projektet “Trio Tapestry”.  

She is one of a very few pianists who rise to the challenge of free jazz.” – The New  York Times. 

Basisten Thommy Andersson är även verksam som kompositör och arrangör inom både jazz och klassisk musik och har skrivit för alltifrån smågrupper och kammar-ensembler till symfoniorkester. Som basist har han en personlig röst som kännetecknas av ett varmt och träigt sound och i hans musik kan man höra spår av den svenska folkmusik-traditionen

“Thommy Andersson knows how to play the world´s most grounded bass and at the  same time facilitate exalted music.” – Jazz Special. 

Michala Østergaard-Nielsens har ett väldigt personligt uttryck och beskrivs ha ett nästan zenbuddhistiskt förhållande till trumspel, improvisation och musik. Hon utforskar trummorna både som ett rytminstrument och som ett klanginstrument med stor sensitivitet och närvaro. Michala Østergaard-Nielsen spelar i många olika grupper/projekt såsom dansk/svenska Nuaia, David´s Angels och leder, utöver denna trio även gruppen Østergaard Art Quartet.

Jazzkannan: “This year’s “Jazzkanna” goes to a spiritual and sensitive composer and musician, who’s universe is full of poetic vibrations that create instant love.“

Marilyn Crispell – piano
Thommy Andersson – bas
Michala Østergaard-Nielsen – trummor, slagverk