Bonga

På sitt trettioförsta album Recados de Fora (Meddelanden från någon annanstans) summerar Bonga sin karriär inom musiken. Bonga föddes 1942 och har länge varit en av Angolas viktigaste företrädare för semba – den angolanska populärmusik som har tydligt släktskap med både portugisisk fado och brasiliansk samba.

En gång i tiden var Bonga friidrottare. 23 år gammal blev han portugisisk mästare på 400 meter. Då var Angola en av Portugals kolonier. Men han sprang inte bara snabbt. Som 15-åring hade han börjat spela och sjunga – och han blev snabbt etablerad i hemlandet. Men i musiken började han göra motstånd mot den portugisiska kolonialmakten. Bonga tvingades i exil och det var där han spelade in sitt kanske mest inflytelserika album – Angola 72 (från 1972).

Senaste skivans övergripande tema är Atlanten och Bongas kärlek till havet. Men det är också en historisk exposé över hans musikaliska karriär där han bland annat berättar om hur hans pappa – fiskaren – spelade dragspel för honom när han var liten. Han berättar också om sitt växande medvetande om politisk orättvisa och hans benhårda motstånd mot kolonialmakten. Dessutom är skivan en enda lång kärleksförklaring till semba – den angolanska musik som följde med slavarna till Brasilien och som gav upphov till samba.

Med sin angenämt raspiga röst leder Bonga lyssnaren genom historierna. Live är han lika trollbindande som fascinerande.


PUBLICERAD: 20190118


Lördag 8/6 2019

VI ÖPPNAR: 18:00
På scen ca: 20:00
Pris: 325/275/175 kr + serviceavgifter
Åldersgräns: 18 år


Köp biljett
Kök & Bar

Köket serverar rustik husman från hela världen. 

Läs mer om restaurangen här

Boka bord: 
Köper du en matplatsbiljetter reserveras ett bord i ditt namn. Vänligen inta era matplatser senast 30 min efter att matsalen öppnats (för tider, se respektive konsert på hemsidan). Har du frågor till matsalen och bordsbokningen? Kontakta oss på bord@fasching.se

Följ oss på Facebook! 280x150 Faschings Vänner 280x150 Presentkort - 280x150