Bild på Trettondagsaftonsblues

Trettondagsaftonsblues

Stockholms Bluesförening kan stolt presentera den internationellt hyllade gitarristen och sångerskan Erja Lyytinen från Finland till Trettondagsaftonbluesen. FROM från Umeå inleder kvällen!

Välkomna!

 

ERJA LYYTINEN

Det blir en exklusiv konsert! Senast hon besökte Stockholm var 2017. Den populära finska bluesdrottningen Erja Lyytinen firar i år 20 år som artist med en höstturné. Turnén omfattar 14 spelningar runt om i Finland. Under hösten kommer Erja även att spela i Tyskland, Holland och Storbritannien.

Erja släpper livealbumet “Diamonds on the Road” den 6 oktober. Hon är känd som en tuff liveartist och en skicklig gitarrist. Lyytinens musikaliska palett är bred och kombinerar modern och gammal blues med progressiva toner i hennes musik. Erja har till exempel uppträtt med Carlos Santana, Jennifer Batten och Joe Bonamassa, och värmt upp scener för bland annat Robert Plant och Tom Jones.

Erja Lyytinen är en av världens ledande bluesrockgitarrister och har släppt tolv studioalbum samt flera livealbum. Lyytinens musikaliska stil är stor och omfattar det allra bästa av samtida bluesrock samtidigt som den är inspirerad och influerad av forna tiders bluesstorheter. Artistens sista studioalbum Waiting for the Daylight släpptes 2022 och rankades #3 på Finlands officiella fysiska albumlistor och #14 på IBBA October Charts i Storbritannien. Den första singeln som släpptes från Erjas senaste studioskiva “Bad Seed”, valdes till årets 13:e bästa rocklåt av Classic Rock Magazine. Dessutom nådde Lyytinens gitarrsolo från ”Bad Seed” 10:e plats i Guitar World’s Best gitarrsolo av 2022 års läsarundersökning. Lyytinen har blivit uppmärksammad för sitt arbete med en skattkammare av utmärkelser. Detta inkluderar att bli rankad #2 i Total Guitar Magazines omröstning ”10 Best Guitarists Now” samt att bli prisad som ”Bästa gitarrist” vid European Blues Awards 2017. Erja skrev historia genom att vara den första finska artisten som nominerades till Kanadas Maple Blues Awards i kategorin B.B. King International Artist of the Year. Den 6 december 2022 – självständighetsdagen i Finland, var Queen of the Slide-gitarristen inbjuden till presidentslottet.

Erja Lyytinen – gitarr, sång
Harri Taittonen – klaviatur
Tatu Back – bas
Iiro Laitinen – trummor

She is the future

– Carlos Santana

One of the 10 guitarists to keep the blues alive & well for the 21st century

– Guitar Player magazine

FROM

Vinnare av Swedish Blues Challenge 2022. Bandet startade som ett pandemiprojekt där filer skickades över halva norrland innan allt sammanställdes till debutplattan som kom i januari 2022. När grabbarna äntligen fick spela ihop så har allting gått i en rasande fart. Nu närmast kan man njuta av FROM på Guitars the Museum i Umeå, Östersunds  Bluesfestival och Svartöns Blues i Luleå.

Ny platta är strax klar och väntas släppas lagom till Östersund,  slutet av oktober. Där återfinns bla en cover av Sean Costellos  Anytime You Want som blev en publikfavorit på EBC 2023 i Polen.

Bröderna FROM har haft blues som sin gemensamma nämnare enda sen deras mor kom hem med en samlingsplatta på vinyl med bland andra BB King’s “Paying the Cost to be the Boss”. Men styrkan i låtskriveriet ligger influenser från rock och soul. Kombinerat med Henriks stora personliga röst låter bandet inte som något annat. Det här är på riktigt!

Henrik From – Sång och gitarr
Rikard From – Keyboard och kör
Peter Löwgren – bas
Simon Lundin – Trummor

Sven Zetterbergs Bluesstiftelse är en stiftelse som har till syfte att främja intresset för bluesmusik i Sverige, Finland, Norge och Danmark. Stiftelsen uppfyller sitt ändamål genom att årligen dela ut ett ”Pris till minne av Bluesmannen Sven Zetterberg” till en person, ett band, eller en förening som verkar för ändamålet. Detta kommer att ske i pausen mellan FROM och Erja Lyytinen.