Bild på The End

The End

THE END IS HERE?

THE END IS HERE!

THE END IS NEAR!

Att The End med Mats Gustafsson i spetsen inte spelat på Fasching tidigare får vi nog erkänna är ett tjänstefel. Nu kommer äntligen Mats, Kjetil Møster, och de andra i The End och frälser oss med sin domedagsjazz. Kvällen till ära gästas de dessutom av säckpipespelaren Anders Norudde. 

The End är en grupp med medlemmar från Norge, Sverige och Österrike. De spelar en hård, kompromisslös musik med poetisk kraft och melodisk skönhet där elektroniska instrument möter röst och akustiska instrument. Musiken är en legering av influenser från rock-och jazzmusik där element från etnisk musik – Mauritanien, Etiopien, Indien och skandinavisk folkmusik – smälter samman till något helt nytt.

Medlemmarna i gruppen har arbetat internationellt under lång tid i grupper som Fire! Orchestra, Cloroform, Möster, Ultralyd, MoHa, The Thing, Paavo och en mängd andra ensembler. Individuellt har gruppens medlemmar jobbat med så vitt skilda artister som Sonic Youth, Bob Hund, Neneh Cherry, FourTet och Chick Corea, på så vitt skilda ställen som operahus, rockfestivaler, jazzklubbar, teatrar och museer.

The End försöker att använda alla dessa influenser och intryck och smälter samman dem till en helt egen musik där improvisationen står i centrum. Ett uttryck av djup poetisk smärta och glädje samsas med melodier, riff och musikaliska utbrott. The Ends musik leker fritt mellan rockmusikens hårda riffande, folkmusikens skönheter och jazzens fantasier. Ett möte där den sjungna poesin får stor plats.

Anders Norudde, uppväxt i Degerfors kom i kontakt med folkmusiken 1978 och bytte då ut elgitarren mot en fiol. Efter hand plockade han upp fler folkmusikinstrument såsom svensk säckpipa, moraharpa, stråkharpa, vallhorn, sälgflöjt med flera. Han var med och bildade folkmusikgruppen Hedningarna och på Fasching denna kväll bjuder han på gästspel tillsammans med The End samt ett set solo-säckpipa!
Sofia Jernberg – röst
Kjetil Møster – saxofon, klarinett, elektronik
Mats Gustafsson – saxofon, flöjt, liveelektronik
Ander Hana – gitarr, bas guitar, bass, langeleik
Børge Fjordheim – trummor
Anders Norudde – säckpipa