Bild på Svante Söderqvist Trio

Svante Söderqvist Trio

Kontrabasisten och cellisten Svante Söderqvist har under sina 20 år som professionell musiker gjort sig känd som en av landets främsta jazzbasister. Han har under åren turnérat och spelat in skivor med en lång rad svenska jazzartister, däribland Rigmor Gustafsson, Margareta Bengtson, Magnus Lindgren, Peter Asplund, Joakim Milder och Mathias Algotsson med flera.

År 2018 startades den första egna gruppen Svante Söderqvist Trio, och i tillägg till kontrabasen spelar han här även sitt ursprungliga huvudinstrument cello i stor omfattning. Med sig har han de mångårige kollegorna Adam Forkelid och Calle Rasmusson på piano respektive trummor/slagverk. Trion har spelat ihop i många olika konstellationer under många år vilket gör att gruppen är mycket samspelt.

Musiken är i huvudsak komponerad av Söderqvist, med en tydlig melodisk och rytmisk utgångspunkt och med element utöver jazzen från både folkmusik och klassisk musik. Både Adam Forkelid och Calle Rasmusson gör ett stort kreativt avtryck i formandet av musiken genom bländande musikalitet och spelskicklighet. Genom att använda stråkspel på både kontrabas och cello och även sjunga skapar Söderqvist ett mångfasetterat solistiskt uttryck vilket gör att jazztrioformatet känns både varierat och nyskapande. I mars 2020 släpptes debutalbumet ARRIVAL på skivbolaget Prophone/Naxos, och skivan har tagits emot oerhört väl av både recensenter och publik.

Svante Söderqvist – kontrabas, cello
Adam Forkelid – piano
Calle Rasmusson – trummor, slagverk