Bild på Sun Ra Arkestra

Sun Ra Arkestra

Det är fem år sedan The Sun Ra Arkestra fick hela Fasching att lyfta ut mot stjärnorna. Då firade vi att det var 100 år sedan Herman ”Sun Ra” Blount landade på jorden. I år är det följaktligen 105 år sedan ankomsten. Och som det inte vore nog firar The Sun Ra Arkestras ledare Marshall Allen i år sin 95-årsdag. Välkommen på ett rejält rymdkalas!

Sedan 1995 leder Marshall Allen The Sun Ra Arkestra, men hans tid med orkestern sträcker sig långt längre än så. Han blev medlem redan under1950-talet och har faktiskt varit bandledare i 23 hela år mer än Sun Ra själv.

När Marshall nu fyller 95 tar han sin orkester på turné och lyckligtvis är Fasching en av platserna han valt ut för ett rejält, rymdigt firande. Han lovar själv att det ska bli oförglömligt och det lär det bli. The Sun Ra Arkestra står fortfarande för kosmisk energi, sprakande utstyrslar och en frijazz som aldrig låter sig tämjas av livet på jorden – samtidigt som de har kraften att ”expandera det musikaliska uttrycket till att först och främst bli allomfattande mänskligt”, som Johannes Cornell sammanfattade det i sin DN-recension för fem år sedan.