Bild på Sarah Chaksad Large Ensemble

Sarah Chaksad Large Ensemble

Schweiziska saxofonisten och kompositören Sarah Chaksad var en av tre akter under Stockholm Women’s International Jazzfestival på Fasching 2022. Då med sitt band Songlines. Nu kommer Sarah med en större orkester. Den tretton musiker starka Large Ensemble som hon startade redan 2022 och som hon spelat in plattan Together tillsammans med. 

Många av kompositionerna på Together skrevs efter att Sarahs far hade dött. Plötsligt var hennes koppling till pappans hemland Iran bruten och hon började utforska sina rötter i den traditionella persiska musiken.

På Together har sökandet bland annat resulterat i ett användande av ett flertal olika taktarter. Från 5/8 på titelspåret Together till Imagine Peace i 13/8. Några av melodilinjerna påminner också tydligt om persiska musiktraditioner.

Ensemblens delikata balans mellan komponerade och improviserade partier avslöjar kvaliteteten hon Sarah Chaksads noga utvalda musiker och det snillrika och spännande sätt hon både skriver och arrangerar för ett modernt storband. 

Sarah Chaksads Large Ensemble är ett ypperligt tillfälle att lyssna till ett samtida storband hanterat på dess mest delikata och intrikata sätt. 

Yumi Ito – sång
Sarah Chaksad – sopran- & altsaxofon
Christoph Bösch – flöjt
Fabian Willmann – tenorsaxofon, basklarinett
Catherine Delaunay – Bassetthorn, klarinett
Hildegunn Øiseth – trumpet
Paco Andreo Valve – trombon, eufonium
Lukas Wyss – trombon
Sophia Nidecker – tuba
Fabio Gouvea – gitarr
Julia Hülsmann  – piano
Dominique Girod – bas
Eva Klesse – trummor