Bild på Richard Dawson // Paal Nilssen-Love och Sten Sandell Duo

Richard Dawson // Paal Nilssen-Love och Sten Sandell Duo

Dubbelkonsert med det ekvilibristiskt oväntade och infallsfyllda som tema – både inom jazz och rock!

Richard Dawson

Gitarristen och sångaren Richard Dawson tänjer på egen hand på rockbegreppet. Han har kallats barden från Newcastle och lovordats för sina texter, som dryper av svart humor, vassa samhällsskildringar och eleganta ordval. På nyss utkomna albumet 2020 speglar han livet i ett av Brexit präglat Storbritannien. DN:s recensent konstaterade kort och gott att Dawson med skivan ”sticker en termometer i samtidens röv”.

De utmanande och välformulerade texterna har sin motsvarighet i den krängande musik han skriver. Skira popmelodier blandas med heavy-metal-riffande, folkmusikharmonier och arrangemang som slår de flesta ambitiösa progressiva rockband på fingrarna i ambition och tilltal.

2020 är hans sjätte album – och det är helt fantastiskt. Men, som The Guardian konstaterade i en konsertrecension häromåret: “It’s only when you see Dawson live that you realise something vital has always been lost in the recording of him”. Kort sagt: detta får inte missas!

Support:

Svenske pianisten och norske trumslagaren Paal Nilssen-Love har samarbetat många gånger tidigare. På skiva finns bland annat mötet mellan de båda i och med Jacana som gavs ut av Rune Grammofon 2014 och recenserades i Lira med orden: ”Energin är kopiös och precisionen ett schweizerur”. Detsamma skulle kunna sägas om Sten Sandell Trio-albumet Oval (2007) där Nilssen-Love medverkar på trummor. Varje gång dessa båda egensinniga ljudskulptörer möts skapar de frijazz som är precis så fri som genrebeteckningen antyder (men som ändå inte alltid är fallet – i dessa båda herrars fall stämmer det till hundra procent!). Att de båda inte heller ”bara” använder sina instrument på konventionellt sätt, utan verkligen tänjer gränserna för vad ett piano respektive ett trumset kan göra bidrar till att musiken låter så mycket större än vad man kan räkna med från en duo. Och båda dessa instrumentalister vet att utmana varandra.  Jazz från en annan dimension helt enkelt.

 

 

Förbered hjärnan för vindlande musikaliska utfärder!