Bild på Mdou Moctar

Mdou Moctar

Mdou Moctars liv är som en film: som liten pojke byggde han en egen akustisk gitarr och började spela, trots att sekulär musik var förbjudet i det religiösa område där han växte upp. Men hans sånger om respekt och tradition blev godkända av de religiösa ledarna. Moctar skaffade sig efter mycket möda en riktig gitarr, spelade in ett album i en studio – där han bland annat auto-tuneade sin röst och blev en hit i Niger och intilliggande länder. Hans musik spreds som mp3-or från mobiltelefon till mobiltelefon. Han är självklart med på samlingen Music from Saharan Cellphones.

Efter det gick han vidare och spelade huvudrollen i en långfilm: Tuareg-versionen av Princes Purple Rain. Folkmusikskivan Sousoume Tamachek följde år 2017. På den spelade han alla instrument själv.

Nu är han aktuell med sitt nya album Afrique Victim som blandar samtida musik från Sahara med rocken. DN hyllar den nya skivan med en 4:a och skriver ”Tuaregrockaren från Niger spelar med en vildsint energi som ställer de flesta rockgitarrister i skuggan. /…/ Det nya (albumet) ”Afrique Victim” är möjligen ännu bättre. Skivan har en mer mångfacetterad ljudbild. Moctars sjövilda partymusik balanseras av akustiska låtar som den vaggviseliknande ”Tala tannam” eller den gripande ”Layla”. Han sjunger mjukt och känsligt, nästan försynt.”