Bild på Etran de L’Air

Etran de L’Air

När det legendariska tuaregiska bröllopsbandet Etran de L’Aïr återvänder till Sverige är det på sin plats att varna för en livsbejakande svängig danskväll.

I hemstaden Agadez i norra Niger har de gjort sig kända som ett av stadens mest populära. Etran de L’Aïr började som en brödratrio och har under drygt ett kvarts sekel stakat ut sin egen variant av gitarr-baserad ökenblues. Medan andra band i genren kanske främst vänt sig till västerländsk rock för vidgade influenser, spelar Etran de L’Aïr i en panafrikansk stil med den myriad av kulturella influenser som ryms i staden, från malisk blues till kongolesisk soukous.

Debutplattan ’No. 1’, är inspelad utomhus på en mobiltelefon, och släpptes genom indiebolaget Sahel Sounds som den första delen i serien ’Music from Saharan WhatsApp’. Projektet ett experiment för att ge band en mer direkt inkomstkälla och en möjlighet att leva på sin musik. 2022 kom bandets andra skiva Agadez som en hyllning till hemstaden.

Nu kommer Etran de L’Aïr till Fasching med sin egen råa, svängiga gitarrbaserade ökenblues. Varningen är utfärdad, golvet inoljat. Dansskorna snörade.