Bild på Maridalen

Maridalen

Lira beskrev den norska jazztrion Maridalen som att de “blandar influenser som blir till en rätt egen stil, i grunden melodisk jazz men också en rejäl skopa folkmusikaliska tongångar, både i melodierna men också i hur stämmorna samspelar. På sitt sätt faller musiken lite utanför kategorier.”

Trion har släppt två album som båda har fått strålande recensioner både i Norge såväl som internationellt. Debutalbumet Maridalen kom 2021 och hamnade direkt på både tidningen Aftenpostens och engelska MOJO Magazines listor över årets bästa jazz. Deras andra album Bortenfor kom året därpå och fick även den strålande recensioner, bland annat tidningen Dagsavisen utropade den till bästa jazzskivan 2022. 

Den natursköna dalen Maridalen norr om Oslo, som gett sitt namn till trion, har även fysiskt präglat själva musiken då båda skivorna har spelats in dalens gamla träkyrka. 

Musiken som trion skapar är intim. Klangen från kontrabas, trumpet och träblås bjuder in lyssnaren till nya äventyr, vi får resa med bland glömda städer, nattbelysta gator och ett ösamfund med egen fågelfångare.

Ljudbilden är transparent och ger stort utrymme och ansvar för varje enskild musiker. Välkommen med på en upptäcktsfärd bland melodier och stämningar när denna jazztrio besöker Fasching för första gången!

Anders Hefre – saxofon
Jonas Kilmork Vemøy – trumpet
Andreas Rødland Haga – kontrabas