Bild på Manouche Society (SE) feat. Stochelo Rosenberg (NL)

Manouche Society (SE) feat. Stochelo Rosenberg (NL)

29Svenska Django Reinhardt Sällskapet presenterar:
Manouche Society (SE) feat. Stochelo Rosenberg (NL)

Huvudakt:
Kl 19:00-21.00 (två set) Manouche Society (SE) feat. Stochelo Rosenberg (NL)

Gitarristen Stochelo Rosenberg är en av dagens främsta jazzmusiker och tillhör den absoluta eliten inom Gypsy Jazz. Han föddes i ett romskt läger i Holland och tillhör folkgruppen sinti, samma folkgrupp som Django Reinhardt. Med andra ord föddes han rakt in i musiktraditionen och blev från tidig ålder exponerad för Django Reinhardts musik och den särskilda jazzen som idag är känd som Gypsy Jazz eller Jazz Manouche. Det tog inte lång tid innan Stochelo själv också började spela.
Han uppmärksammades tidigt för sin talang och har haft stora framgångar med bandet The Rosenberg Trio men även som soloartist. I den franska spelfilmen om Django Reinhardt från 2017 var det Stochelo som anlitades för att spela Djangos gitarrpartier. Det är alltså Stochelos gitarrspel man hör i filmen när man tittar på skådespelaren som spelar Django.

Förband:
Kl 18:15-18:45 Nergaard/Nilsson Hot Collective (NO/SE)

Nergaard/Nilsson Hot Collective är ett band på initiativ av violinisten Gard Nergaard och gitarristen Olov Nilsson, en duo med musikaliskt spring i benen och en bottenlös hunger efter nya äventyr. Nu samlas de under manouchejazzens baner med en kvartett som kommer bjuda på idiomatisk, het swing med en repertoar som du garanterat inte hört framföras av en ensemble med denna summa strängar. Gard Nergaard är en musikalisk nomad med fler strängar på sin lyra än tagel på sin fiolstråke. Sedan vårens kosläpp vid KMHs folkmusikinstitution frossar han fritt i de musikaliska ängar, helst på andra sidan ån. Olov Nilsson är en musiker med en fot i jazzmusiken, en fot i komponerandet och en fot utanför rimligheten. Med 2023 års Hagströmstipendium i bagaget är han väldigt angelägen om att spela nedslag med hårt vibrato vid sitt D-hål.