Bild på Langendorf United + Joakim Åhlund & Jockum Nordström

Langendorf United + Joakim Åhlund & Jockum Nordström

Joakim Åhlund behöver knappast någon närmare introduktion för de flesta, han har ett CV som sträcker sig härifrån till Bagarmossen. Grundare och medlem av Caesars, Teddybears, Les Big Byrd och gruppen Smile ihop med Björn Yttling. Som låtskrivare och producent har han jobbat med stora namn såsom Håkan Hellström, Chrissie Hynde, Robyn, Giorgio Moroder, Charlie XcX för att nämna några.

Jockum Nordström är en av Sveriges mest framgångsrika konstnärer. Han har haft uppmärksammade utställningar på många av den internationella konstscenens mest prestigefulla muséer i New York, Paris, Berlin, Japan, New Orleans m.m.

De två möttes när Joakim bad Jockum att skapa omslaget till Caesars Palace’s första album. När Joakim upptäckte att Jockum inte bara delade hans passion för dammiga obskyra vinylskivor, utan att han faktiskt själv också spelat i många år så uppstod idéen om att skapa musik tillsammans. Som ett band har Joakim & Jockum tidigare släppt 3 album samt flera singlar, och även turnerat i Frankrike, Danmark, USA och Sverige.

På albumet “Joakim Åhlund & Jockum Nordström meet Moussa Fadera” (2022) har de två slagit sig samman med den begåvade unge trumslagaren Moussa Fadera från Stockholm. Moussa har en bakgrund i den svenska jazzscenen och är medlem i Joakim & Jockums live-band sedan ett par år tillbaka.

Musiken på albumet kan betecknas som eklektisk eller spretig med inslag av allt från jazz och frijazz till hetsig afro-funk och melankolisk svensk folkton. Fuzzgitarrer blandas med vackra stråkar, jazziga piano-klanger, funkiga trumbeats och orientaliskt slingrande melodier från gästande jazz-underbarnet Isak Hedtjärns flöjt och klarinett.

Joakim Åhlund Gitarr/Bas
Jockum Nordström Bas/Gitarr
Moussa Fadera Trummor
Isak Hedtjärn Blås
Jesper Nordenström Piano/Keyboards
Per-Erik Adamsson Flöjt

——

Langendorf United är saxofonisten Lina Langendorfs band som skapar ett organiskt, sanslöst sväng där de blir till en enda vibrerande kropp som omfamnar många genres. Ethiojazz möter Maliblues möter gospel möter afrobeat möter melankoliska melodier. Melodier som andas både skandinavisk själ och influenser från så väl mandinkatraditionen som det karaktäristiska etiopiska tonspråket, där de omisskännliga basgångarna agerar bärande pelare samtidigt som de är själva drivkraften som för musiken framåt.

I februari 2023 firade bandet släppet av sitt debutalbum Yeahno Yowouw Land på ett utsålt Fasching. ”Total fest” skrev tidskriften Lira om konserten! Selam New fick även inleda hela Bandcamp Weekly veckan efter att albumet släppts och Yeahno Yowouw Land blev sedan utnämnd till Album of the week av musikproducenten Tony Heynen på Global Riddims.

Daniel Bingert – klaviaturer, saxofon, gitarr
Martin Hederos – klaviaturer, piano, viola
Ole Morten Vågan – kontrabas
Andreas Werliin – trummor
Lina Langendorf – saxofoner