Bild på Kurt Rosenwinkel Trio

Kurt Rosenwinkel Trio

Kurt Rosenwinkel är den Philadelphia-födde, Berlin-baserade gitarristen som blivit en hel generation jazzgitarristers förebild och inspiratör på ett sätt som hans egna inspirationskällor Allan Holdsworth och John Scofield, Pat Metheny och Bill Frisell varit för generationer före honom.

Efter ett par år på Berklee i Boston flyttade Rosenwinkel under tidigt 1990-tal till New York och blev en inflytelserik del av stadens unga jazzscen. Efter ett tiotal plattor på anrika skivbolaget Verve har han sedan ett par år tillbaka sitt eget skivbolag Heartcore. Och det är på Heartcore senaste trioplattan Angels Around kom ut 2020.

Rosenwinkel har en förmåga att ta traditionen in i nya elektroniska ljudlandskap med influenser från såväl ambient, hiphop och drum & bass. Referenserna till Holdsworth och Sco är uppenbara men Rosenwinkel är alla dagar mästare i eget skrå.

Förra vändan i Sverige i mars 2020 blev avbruten på grund av pandemin. När Kurt Rosenwinkel nu återvänder till Fasching är det med trioplattan Angels Around i ryggen, ett knippe standardlåtar som med ett bredare sound plockar upp från 2009 års Reflection. Tillsammans med basisten Dario Deidda och trumslagaren Gregory “Hutch” Hutchinson vänder Rosenwinkel ut och in på klassiker som Monks ”Ugly Beauty”, Paul Chambers ”Ease it” och Charles Mingus ”Self Portrait in Three Colors”. Starkt, sömlöst och idérikt triospel med musiker som Rosenwinkel känner sedan länge, i Hutchinsons fall sedan New Yorks 90-talsscen.