Bild på Joel Lyssarides

Joel Lyssarides

Joel Lyssarides har kommit att bli ett av Sveriges hetaste jazznamn och har jämförts med både Esbjörn Svensson och Jan Johansson. På kort tid har han hunnit med att släppa två hyllade album. Debutalbumet “Dreamer” (Naxos/Prophone) blev år 2018 som enda jazzalbum utsett till ett av Sveriges bästa album – alla kategorier – av P1. En vecka efter releasen av uppföljaren “A Better Place” som släpptes förra året, belönades Joel med utmärkelsen “Årets Musiker” av P2 Jazzkatten. Lyssarides har sedan tidigare erhållit det i sitt slag helt unika Jan Wallander-priset som bland annat gav honom en helt ny Steinway-flygel.

Musiken på albumen har beskrivits som filmisk. Lyssarides själv nämner att han influeras av alltifrån klassiska kompositörer såsom Chopin, Scriabin och Rachmaninoff till Grekisk rembetika och jazzpianister såsom Keith Jarrett, Gonzalo Rubalcaba och Chick Corea. Tillsammans med sina medmusiker Niklas Fernqvist och Rasmus Blixt skapar trion ett helt eget musikaliskt universum med utgångspunkt i Lyssarides egna kompositioner.

Kvällen på Fasching blir en sammanfattning av trions resa hittills med musik från båda albumen!

“Lyssarides har sådan teknik och ett så rikt språk, ibland på och över gränsen till klassiskt pianomusik, att han i sanning tycks förmögen att genast följa minsta ingivelse.”

5/5 Dagens Nyheter, Johannes Cornell

Joel Lyssarides – Piano
Niklas Fernqvist – Bas
Rasmus Blixt – Trummor