Bild på Jay-Jay Johanson

Jay-Jay Johanson

Det är nu 25 år sedan Trollhätte-sonen Jay-Jay Johanson debuterade med det Bristol-inspirerade albumet “Whiskey”, som sedan följdes upp med “Tattoo” (1998) och “Poison” (2000). Underground-hits som “So Tell the Girls That I Am Back in Town” och “Believe in Us” fick mycket uppmärksamhet och den eleganta varianten av trip-hop, med stänk av melankolisk film-noir, hade fått sina ledmotiv. 25 år senare har mycket hänt. Jay-Jay Johanson har blivit så betydelsefull att han nu rivaliserar med sina idoler. Man behöver inte nämna Chet Baker, Portishead, Scott Walker eller Massive Attack längre, Jay-Jay har utvecklats och nått längre än så.

Den flersidiga karriären sträcker sig över 20 år. Jay-Jay har turnerat i Kina, Ukraina, Brasilien, Mexico och spelat för utsålda hus i London och Paris. Låten Suffering från albumet Poison finns med i tv-serien Queer as Folk, den första amerikanska dramaserien som skildrar homosexuella mäns och kvinnors liv. Det blev öppningen för en växande fanbase i USA.

Jay-Jay Johansons senaste album är döpt efter den schweiziske psykiatern Hermann Rorscharchs test. Det består i att låta testpersonen berätta vad hen ser i en serie av nonfigurativa, symmertriska bleckplumpar. En passande titel till musik som kan beskrivas som drömsk film noir, eller soundtrack till ett psykologiskt triphop-drama där Chet Baker, Michel Legrand passerar förbi och Nils Dardels Den döende dandyn skymtar i interiören

För tre år sedan gästade Jay-Jay Johanson Fasching senast, den konserten kommer alla som var där aldrig glömma. Med sitt trettonde album ”Rorschach Test” gör Jay-Jay Johanson den 9 November en sällsynt konsert på Fasching i Stockholm! Ta tillfället i akt att uppleva Sveriges mest kända doldis live.