Bild på Jaubi

Jaubi

Jaubi är en experimentell grupp från Lahore i Pakistan som i sitt högst personliga sound varvar andlig jazz med nord-indisk klassisk musik, hip-hop, neo-soul och funk.
Gruppen blandar traditionella indiska instrument som tabla och stränginstrumentet sarangi med gitarr och keyboards. Jaubi grundades 2013 av tablaspelaren Kashif Ali Dhani, sarangispelaren Zohaib Hassan Khan, slagverkaren Qamar Abbas och gitarristen Ali Riaz Baqar. Khan är åttonde generationens sarangispelare, Abbas och Dhani kommer också från familjer med lång musikalisk historia medan gitarristen Ali Riaz Baqar är självlärd.
Bandets eklektiska hållning avslöjas inte bara av instrumenteringen och soundet utan också i namnet som är hämtat från urdo och betyder ”vad som helst”. Jaubis filosofi är följaktligen att skapa och spela det som känns och låter bra.
Gruppens önskan att verka för blandningen av indisk musik med andra traditioner följer föregångare som Pandit Ravi Shankar, flöjtisten Hariprasad Chaurasia och tablaspelaren Ustad Zakir Hussain. Den senare som bekant en av originalmedlemmarna i John McLaughlins banbrytande och ännu högst livaktiga Shakti.
Från Lahore till Kungsgatan 63 är steget musikaliskt kortare än vad man kan tro. Därför står dörren till jazzklubb Fasching öppen för Jaubi.

Ali Riaz Baqar – gitarr
Tenderlonious – flöjter, saxofoner, synthesizer,
Tim Carnegie – trummor,
Kashif Ali Dhani – tabla, slagverk,
Horatio Luna – bas
Zohaib Hassan Khan – sarangi
Marek ‘Latarnik’ Pędziwiatr – Fender Rhodes Mark II, flygel, Roland Juno 60
Nick Walters – trumpet

Om Stockholm Jazz Festival

Stockholm Jazz Festival är en av Sveriges största och äldsta festivaler och äger rum mellan 11 och 20 oktober 2024. Årets festival presenterar stora namn såsom Bill Frisell, Sona Jobarteh och The Headhunters. Stockholm Jazz Festival är en inomhusfestival som huserar på över femtio scener varje år och besöks av ca 30000 stockholmare under sina tio dagar. Läs mer om festivalen på stockholmjazz.se