Bild på James Brandon Lewis Red Lily Quintet

James Brandon Lewis Red Lily Quintet

Tenorsaxofonisten James Brandon Lewis tar sin Red Lily Quintet till jazzklubb Fasching för en kväll där han och bandet hyllar ikoniska gospelsångerskan Mahalia Jackson. Med utgångspunkt i plattan For Mahalia, With Love som släpptes 2023 gör Brandon Lewis en djupdykning ner i den gospel som han först mötte i kyrkan. Den gospel som var Jacksons och som han fick i arv från sin mormor som mötte Mahalia Jacksons sång live. 

Lewis arbetar in aspekter av Mahalias frasering och ornamentik i sitt eget spel. Han hanterar sånger som Calvary, Wade In The Water och Elijah Rock med förtrogenheten hos någon som är uppvuxen i traditionen. Men han närmar sig dem också som en jazzmusiker som förstår att interpretation är kärnan. Dessa gospelklassiker framförs inte med högburen vördnad, utan som råmaterial för improvisation och kreativ tolkning.

New York-födde James Brandon Lewis kommer ur gospeln men vände sig mot jazzen I 30-årsåldern. Debutplattan Divine Travels kom 2014 och tionde plattan Jesup Wagon utnämndes av Downbeats kritiker till årets platta 2022.

Tenor-legenden Sonny Rollins har sagt om Lewis att:

”When I listen to you, I listen to Buddha, I listen to Confucius…I listen to the deeper meaning of life. You are keeping the world in balance.”

Så talar mäster Rollins, nu kan du möta James Brandon Lewis’ gospel-folk-blues-osande jazz på Kungsgatan 63.

 

James Brandon Lewis’ Red Lily Quintet

James Brandon Lewis – tenorsax
Kirk Knuffke – kornett
Tomeka Reid – cello
Silvia Bolognesi – bas
Chad Taylor – trummor