Bild på ILARIA CAPALBO — KARTHAGO

ILARIA CAPALBO — KARTHAGO

Stockholmsbaserade italienska basisten/kompositören Ilaria Capalbo har i sitt första projekt som bandledare inspirerats av berättelserna kring den av mångfald präglade antika staden Karthago, som också är namnet på hennes debutalbum. Musiken speglar modet, viljestyrkan och sårbarheten i dessa berättelser med starka melodier och inslag av både fri improvisation, tunga riff och ekon från samtida kammarmusik.

Ilaria som ursprungligen kommer från Neapel co-leder den kritikerrosade italienska trion KÓSMOS, är medlem i bl.a. Fredrik Nordström’s DOLORES och i Blue Note/Verve-pianisten Chihiro Yamanaka’s europeiska trio. Hon är lika bekväm i hårdsvängande jazz som att improvisera fritt och har delat scen med namn som Norma Winstone, Stefano di Battista, Cassie Kinoshi & SEED Ensemble, Susanna Risberg och Karin Hammar samt komponerat musik för danskompaniet Cullberg.

I bandet har Ilaria med sig några av de mest kreativa svenska musikerna med erfarenheter från samarbeten med Bobo Stenson, Magnus Öström, Palle Danielsson, Maia Hirasawa, Daniel Karlsson, Sarah Blasko, Jeanette Lindström och Gerald Cleaver för att nämna några. Deras olika personligheter ges riktigt med utrymme att färga musiken med bandledarens bas som solid grund.

Ilaria Capalbo: kontrabas/kompositioner
Thomas Backman: altsax/klarinett
Fredrik Nordström: tenor- & barytonsax/flöjt
Andreas Hourdakis: gitarr
Fredrik Rundqvist: trummor

 

“Den italienska basisten Ilaria Capalbo är en snabbt växande stjärna, både i svenskt jazzliv och internationellt.” 

— Sveriges Radio P2 

 

“Ilaria Capalbo is rapidly emerging as one of Italy’s most brilliant bass players.”

— Eugenio Mirti, JAZZIT magazine/Jazzespresso