Bild på Ida Sand

Ida Sand

När pandemin slog till och alla liveframträdande ställdes in så fick många musiker finna sig i en ganska långsam, innehållslös tillvaro. Livstempot gick ner avsevärt och det blev helt enkelt väldigt tyst i många musikskapares liv. En av dessa dagar hördes Ida och pianisten Jesper Nordenström på telefon och talade om denna tomhet och frustration och de började skissa på om att man ändå kanske skulle kunna hitta på nåt? Jespers studio hade några lediga datum, Ida hade några låtar i byrålådan och pga rådande omständigheter kunde några av Sveriges mest anlitade musiker avsätta några inspelningsdagar med kort varsel. Så började det.

Ida Sand har gjort sig känd för sina personliga tolkningar av andras musik, inte minst den hyllade Neil Young-tributen ”Young at Heart” men under en tid hade hon känt att nästa naturliga steg måste bli en skiva med egenkomponerad musik. Dessutom; var det inte dags att producera skivan själv? Var det nu det skulle ske?

Därefter följde en inspelning som starkt präglades av skaparlust och spelglädje. Dagarna i studion kan inte beskrivas som annat än ett kreativt ”flow”. Kanske för att behovet av att få uttrycka sig och göra det man kan allra bäst var så uppdämt hos alla? När de spelat in 4-5 låtar bokade de genast in några dagar till och Ida gick hem och skrev färdigt några fler låtar till nästa session. Till slut fanns det tio låtar inspelade. Ida kontaktade radarparet Goran Kajfes och Per ”Ruskträsk” Johansson och bara någon dag senare kom ett blåspålägg på låten ”Don ́t run away”. Ida ringde även Mats Öberg som på en dags varsel kom till studion och la kromatiskt munspel på låten ”Waiting”.

Resultatet blev albumet ”Do you hear me now?”

Som titeln antyder handlar låtarna i hög grad om kommunikation och behovet av samtal som knyter an känslomässigt till de omkring oss. Är inte det en känsla de flesta kan känna igen sig i under denna tid av enslighet och isolering som vi befunnit oss i? Stilmässigt går det att känna igen Ida i den soul- och gospeldoftade jazzhybrid hon tidigare gjort, men i låtskrivarprocessen har Ida låtit sig inspireras av förebilder såsom Joni Mitchell, Carole King och Paul Simon.

Ida Sand har släppt 5 album tidigare på den tyska labeln ACT och så även hennes nu 6:e album. Det råder ingen tvekan om att detta är hennes mest personliga album hittills och med tanke på att hon skrivit all musik och text, samt producerat albumet själv, kan man nog säga att Ida tagit ett nytt större kliv som artist.

Ida Sand piano sång
Ola Gustafsson gitarr
Jesper Nordenström orgel
Dan Berglund bas
Per Lindvall trummor

Konserten sänds på Faschings Facebooksida
Du som tittar på konserten är välkommen att swisha ett bidrag till 123 061 08 24 eller paypal.me/faschingjazz