Bild på Hermeto Pascoal & Group

Hermeto Pascoal & Group

 

Hemma i Brasilien (och sedan många år också i resten av världen) är han känd som ”magikern” eller ”trollkarlen” och det är en relativt rättvis beskrivning av detta musikaliska underbarn – som föddes i närheten av Lagoa da Canoa i Brasilien 1936. Där fanns varken elektricitet eller radio – musiken var akustisk och framförd på musikinstrument. Men i den unge Hermeto Pascoals värld blev också naturens ljud del av musiken – och det har färgat hans inställning till komposition även till denna dag. Han gör musik med konventionella instrument, men lika gärna gurglar han i ett glas vatten (eller kanske ännu hellre öl), han trummar på sitt eget skelett, eller varför inte en tekanna? Han använder kort sagt vad som finns till hands för att skapa musik.

Som musiker har han varit verksam på allvar sedan 1950-talet och musiken han skapar bär drag av både jazz, klassisk musik och sydamerikansk folkmusik med komplexa arrangemang. Men gränsöverskridande som han är vägrar han förstås att definieras av genrer och under en konsert med Hermeto Pascoal kan allt hända! Några saker kan man kanske ändå förvänta sig: utmanande tonalitet, avancerad harmonik och intrakat polyrytmik – och ett jäkla ös.

I början av 1970-talet tog han sig till New York och blev snart inbjuden till Miles Davis hus (det var få förunnat). Väl där undrade den amerikanske trumpetfantomen om Hermeto Pascoal hade lust att gå en boxningsmatch mot honom i boxningsringen som Miles hade i hemmet. Pascoal som är skelögd och därför har nedsatt syn, tvekade. Men – det går inte att säga nej till en Miles Davis och de båda herrarna drog på sig handskarna, dansade försiktigt runt i ringen – och sedan slog Hermeto Pascoal till och knockade Miles Davis. Efter detta var de oskiljaktiga.

Hermeto Pascoal: keyboard, dragspel, tekanna, basflöjt, sitt skelett, en kopp vatten etc…
Itiberê Zwarg: elbas och slagverk
André Marques: piano, flöjt & slagverk
Jota P.: saxar och flöjter
Fábio Pascoal: slagverk
Ajurinã Zwarg: trummor och slagverk