Bild på Hart/Tani/Franck/Watts

Hart/Tani/Franck/Watts

För två år sedan släppte den svenska pianisten Felix Tani en minimalistisk soloplatta i korsningen mellan jazz och konstmusik. Nu har Tani samlat ihop en amerikansk version av sin nordiska kvartett med två toppmusiker från New York, den legendariska trumslagaren Jeff “Tain” Watts och altsaxofonisten Antonio Hart.

Med sig har Felix Tani basisten Daniel Franck, en uttrycksfullt flyhänt basist som vi hört tillsammans med Joey Calderazzo och tenorister som Branford Marsalis, Bernt Rosengren och Daniels bror Thomas Franck.

Jeff ”Tain” Watts är en levande trumslagarlegend som förutom inspelningar under eget namn har suttit i båda bröderna Marsalis respektive kvartetter, hos Kenny Garrett, spelat med Mike Brecker, Alice och Ravi Coltrane, för att nämna några. Watts är en klassiskt utbildad trumslagare som ett flertal gånger röstats fram som världens bästa jazztrummis.

Liksom Watts har altsaxofonisten Antonio Hart studerat på Berklee i Boston och givit ut en mängd plattor under eget namn. Nämnas bör även samarbete med basisten Dave Holland, trumpetaren Roy Hargrove och the real McCoy Tyner. Både Watts och Hart har också spelat med Sverige-bekante Wayne Shorter-pianisten Danilo Pérez.

När denna högoktaniga kvartett anländer Fasching utlovas nykomponerad musik av Felix Tani, varvat med låtar ur den amerikanska sångboken. Och med tanke på Harts tidiga år och dokumenterade fäbless för Bird, är en icke alltför vågad gissning även något ur Parker-boken.