Bild på Gothenburg Art Ensemble

Gothenburg Art Ensemble

Gothenburg Art Ensemble är ett modernt storband som startades 2022 av musikerna och komponisterna Malin Wättring & William Soovik. Malin & William har länge spelat ihop och fick en idé om att starta ett projekt där de fick utlopp för sitt gemensamma intresse för att komponera och arrangera musik för större ensemble. Gothenburg Art Ensemble är frukten av denna idé. Urpremiären hölls på Atalante i Göteborg och blev en succé! 

Bandet, som spelar nyskrivna kompositioner av Wättring & Soovik, består av 19 starka och personliga instrumentalister, huvudsakligen med bas i Göteborg. Några musiker är inbjudna från Stockholm & Trondheim. 

Musiken tar avstamp i modern jazz- och improvisationsmusik och konserten består av två avdelningar, en för respektive komponist. Wättrings del färgas av stor dynamik, skir melodik och vackra harmonier blandas med kompromisslös fri improvisation. Sooviks avdelning bjuder på ös och intensitet, rockig elgitarr, rivig frijazz och superhjälte-inspirerade melodier blandas med ett och annat tvärflöjtssolo. 

Big Band Series på Fasching presenterar vid fyra tillfällen fyra svenska stjärnspäckade storbandskonstellationer under ledning av några av de främsta kompositörerna och arrangörerna Sverige har att erbjuda idag: Per Texas Johansson, Lina Nyberg, Erika Hammarberg, William Soovik och Malin Wättring.  Projektet genomförs med stöd av Kulturrådet.

 


Axel Mårdsjö – träblås,
Adrian Åsling-Sellius – träblås,
Lisen Rylander-Löve – träblås,
Signe Dahlgreen – träblås,
Alberto Pinton – träblås,
Malin Wättrin – träblås,
Jonathan Kronevik – trumpet,
Staffan Svensson – trumpet,
Hildegunn Öiseth – trumpet,
Linnea Jonsson – trumpet,
Hanne Småvik – trombon,
David Engvall – trombon,
Ella Wennerberg – trombon,
Niclas Rydh – trombon,
Joel Fabiansson – gitarr
Olimpia Dynarek – piano
Viktor Reuter – kontrabas
Julia Schabbauer – trummor
William Soovik – trummor

Ledning och komposition: Malin Wättring & William Soovik