Bild på Frippe Release Party + If A Name

Frippe Release Party + If A Name

Musiker från Fire! Orchestra, Mouse on Mars, Tape och The End hyllar frijazzpionjären Bengt “Frippe” Nordström med en konsert i två set.

Bengt ”Frippe” Nordström var en institution inom svensk jazz. Hyllad och bespottad, missförstådd och beundrad på samma gång. En pionjär inom det improviserade solosax-spelet, långt innan Anthony Braxton, Steve Lacy och Evan Parker gjorde solosaxofon-musiken till en egen genre. Han var också närmast en fast inventarie på Fasching. Ofta syntes han med ett hotande medtaget saxofonfodral – redo att hoppa in om musiken inte mötte hans förväntningar. Otaliga är de musiker som fått oväntat besök av Nordström på scen och historierna om honom är lika många som konserterna han besökte.

Nu hyllas ”Frippe” med en spektakulär ny vinylbox med fyra LPs, en EP, en 10 tum-film, biografi och mängder av opublicerade foton. Detta släpp ackompanjeras av ett rejält firande på Fasching. Först bjuder fem svenska jazzmusiker på varsitt hyllningssolo till Nordström. Sedan gör den nybildade konstellationen IF A NAME med Jan St Werner, Mats Gustafsson och Johan Berthling världspremiär dagen till ära. Elektronisk musik, frijazz och krautrock samsas i ett när IF A NAME hyllar en svensk legend inom den friare jazzen och den improviserade solomusiken.

 

Film – Torbjörn Ehrnvall:  Bengt Nordström solo Moderna Muséet
1 SET: solon till Frippe
Anna Högberg – altsax
Dror Feiler – saxar o klockor
Jörgen Adolfsson – kontrabasklarinett
Isak Hedtjärn – klarinett
2 SET: IF A NAME
Jan St Werner (mouse on mars) – elektronik
Mats Gustafsson – saxar, flöjter, elektronik
Johan Berthling – bas, gitarr
Sven – Åke Johansson – dragspel
Skivrelease av Bengt Frippe Nordström ”VINYL BOX”.
Soloinspelningar Bird Notes 1962- 69 i samarbete med NI-VU-NI-CONNU
DJ  i baren: DJ Trots Allt
Skivrelease av Bengt Frippe Nordström ”VINYL BOX”. Soloinspelningar Bird Notes 1962- 69 i samarbete med NI-VU-NI-CONNU.

 

Nu är det dags, efter år av planering och research: Bengt Frippe Nordströms 60-tal skall firas med en ordentlig box! En spektakulär box som släpps i 300 ex. Bengts musik och gärning var helt unik och förtjänar en stor plats i jazzhistorien.
Välkomna till Fasching 15 februari!
/Mats Gustafsson, Thomas Millroth & NI-VU-NI-CONNU