Bild på Ethan Iverson Trio

Ethan Iverson Trio

Pianisten och kompositören Ethan Iverson var en av tre som bildade The Bad Plus, den legendariska trio som smälte samman avant garde-jazzen med rock och pop och gjorde sig bland annat kända för att tolka allt från grunge-ikoner som Nirvana till Pink Floyd, Neil Young, David Bowie, Johnny Cash och Bee Gees.

Sedan Iverson lämnade The Bad Plus har han hållit sig sysselsatt. Hundraårsfirande av Thelonious Monk vid Duke University. Uruppförande av en pianokonsert med American Composers Orchestra och ett duoalbum med nya kompositioner tillsammans med Mark Turner på ECM. Den senaste trioplattan Every Note Is True bjuder på en form av jazz-americana där Iverson plockat med sig mäster-instrumentalisterna Larry Grenadier och Jack De Johnette. 

Som kompositör och instrumentalist lyckas Iverson med konststycket att kasta nytt ljus över traditionen och arbeta inifrån kompositionerna på ett sätt som påminner om Thelonious Monk och Keith Jarrett, den senare framförallt med sitt trioarbete.

En stor dos humor finns alltid med i Iversons musik och till Fasching tar denna jazzmagnat med sig trumslagaren Kush Abadey som suttit på trumpallen hos Wallace Roney, Ravi Coltrane Melissa Aldana och Wynton Marsalis. På bas hittar vi Thomas Morgan som förutom sin egen trio fått mycket ros för samarbetet med Bill Frisell.

Ethan Iverson, piano
Thomas Morgan, bas
Kush Abadey, trummor