Bild på Espen Berg Trio

Espen Berg Trio

Espen Berg Trio är en prisbelönt och kritikerrosad norsk pianotrio som rönt framgång långt utanför landets gränser, där de har sålt ut konserthus i Tokyo, Guangzhou, Milano, Berlin, Aten och Hong Kong. Brittish Jazz Journal kallade 2019 trion ”en viktig ny röst i det fullsatta fältet av post-E.S.T.-trior”. Musiken skapar associationer till Brad Mehldau, Keith Jarrett, Shai Maestro eller Tigran Hamasyan, men är först och främst ett förnyande av pianotrioformatet i allmänhet och nordisk jazz i synnerhet, där kombinationen av starka melodier, och rytmisk komplexitet mynnar ut i ett lekfullt samspel.
Trions tredje album, Free to Play, listades i Downbeat som ett av de bästa albumen 2019, och fick även gedigna recensioner i BBC (4/5), UK Vibe (5/5) och Jazz Journal (4/5). De släppte sitt fjärde album, Fjære, på Odin Records i maj 2022, med Mathias Eick (trumpet), Hanna Paulsberg (sax) och Silje Nergaard (sång) som gästartister. Albumet kallades en ny klassiker av Morgenbladet.
Espen Berg är i övrigt känd för sina samarbeten med bland andra Silje Nergaard, Hildegunn Øiseth, A Tonic For The Troops, Daniel Herskedal, Mathias Eick och Bridges feat. Seamus Blake och han har kallats en sann mästerpianist av AllAboutJazz.com (US) efter släppet av sitt debutalbum Noctilucent 2012. Han tilldelades JazZ-stipendiet på Moldejazz 2016, och skrev samma år beställningsstycket MAETRIX för Trondheim Jazz Orchestra.
Espen Berg – piano
Bárður Reinert Poulsen – bas
Simon Albertsen – trummor