Bild på Erik Truffaz

Erik Truffaz

Den schweiziske trumpetaren och kompositören Erik Truffaz har sedan 90-talet blåst fram sin egen samtida jazz-esperanto med post-bop, modal jazz, fusion och Miles Davis som byggstenar, fogade med electronica, hiphop, rock, pop och folkmusik från olika delar av världen. 

Vid tio började han att spela i pappans dansband. Vid 16 drabbades han av Miles Davis musik genom den modala milstenen Kind of Blue. Davis musik fick honom att studera musikteori, komposition och musikhistoria och under studietiden varvade han västerländsk konstmusik med jazz. Även om det var Miles akustiska band som fick Truffaz på jazz-spåret var det Miles elektriska andra kvintett som gjorde honom besatt.   

Erik Truffaz är starkt inspirerad av Miles-kvintetten med Herbie Hancock, Ron Carter, Tony Williams och Wayne Shorter, men han har mod, begåvning och egensinne nog för att utveckla en egen musik baserat på Miles arbete. 

På senaste plattan Rollin’, släppt 2023, gör Erik Truffaz och hans nya band nytolkningar av filmmusik, Nino Rotas La Strada, Miles Davis Ascenseur pour l’Echafaud från Bunuels film med samma namn och Ennio Morricones Le Casse. För att nämna några. 

Erik Truffaz – trumpet

David Koch – gitarr
Alexis Anérilles – keys
Marcello Giuliani – bas
Raphaël Chassin – trummor