Bild på Ellen Andersson

Ellen Andersson

 

När Ellen Andersson släppte sitt andra album i höstas gick kritikerna i spinn, och Johan Norberg skrev ”Jag häpnar, och hisnar. En av de bästa svenska jazzskivor jag hört” i Tidningen Vi, och Jan Gradvall konstaterade i DI att ”Så länge det finns artister som Ellen Andersson kommer svensk jazz att klara även nästa generationsväxling”. Grammisjuryn var precis lika imponerad och nominerade albumet i kategorin Årets Jazz.

Sedan succédebuten 2016 med ”I’ll Be Seeing You” har Ellen Andersson snabbt etablerat sig som ett av de största namnen på den svenska jazzscenen. Med utmärkelser som ”Årets nykomling” av Sveriges Radio P2 och ”Gyllene Skivan” för årets bästa jazzalbum i ryggen har hon hyllats av både kritiker och publik för sitt sätt att göra jazzen till sin egen. Nu kommer hon till Fasching för en kväll fylld med det personliga, intima och storslagna, tillsammans med Joel Lyssarides, Anton Forsberg, Niklas Fernqvist och Johan Löfcrantz Ramsay.

”Ellen Andersson, om hon inte redan är, kommer att bli vår tids största jazzsångerska.”
Hans Järeby, JKPG News
”Hon behärskar hela den vokala jazzpaletten, från Billie Holidays innerlighet till Nancy Wilsons tryck. Sällan har väl en sångerska varit så efterlängtad. Äntligen!”
Johan Norberg, Tidningen VI
“Här finns en skirhet i skickligheten, en ömtålighet som får mig att lyssna noga, speciellt i de sånger som uttrycker smärta. […] Svensk jazz är redan efter hennes första skiva lite modigare. Vi lyssnare drar andan.”
Mikael Timm, Sveriges Radio P1 Kulturnytt
”All hail Ellen Andersson, the best sort of blasphemous resurrection. The audacious Swedish jazz singer with the voice of tissue paper enrobing a jewel is probably the best representation of new jazz coming out of Europe.”
Carol Banks Weber, AXS (USA)