Bild på Ebba Åsman

Ebba Åsman

Jazztrombonisten, låtskrivaren och producenten Ebba Åsman har turnerat världen över med såväl jazz- och funkband som pop- och rapartister. Under sin karriär har hon besökt allt från svettiga källarlokaler till de mest välrenommerade konserthusen i Europa, bland annat konserthuset i Berlin, Ronnie Scotts jazz club i London och North Sea Jazz Festival i Rotterdam. Den 5 oktober kommer hon och bandet till Fasching med ett purfärskt album i repertoaren.

‘Be Free’, som Ebba Åsmans nya album heter, är en korsbefruktning av jazz och hiphop – men för henne själv är genrebenämningar mer eller mindre ointressant. Istället handlar det om, som titeln också antyder, att få vara fri i sitt skapande och inte låta sig begränsas av varken sina egna eller andras uppfattningar om vad jazzmusik ska vara.

“Det här albumet tog form när jag kände att jag ville distansera mig från omvärldens distraktioner, förväntningar och krav. När jag vände mig inåt kom jag närmare mina egna idéer, min intuition och vad jag ville förmedla. I en värld där tempot är högt och samhällets boxar snäva kan det vara svårt att känna att man är fri. Att frigöra sig från den känslan är vad jag försökt åstadkomma med ‘Be Free’”, säger Ebba själv om albumet.

‘Be Free’ är en hyllning till människors olika perspektiv och bakgrund. Och det manifesteras inte minst i låtarnas titlar. Med spår som ‘Power Through’, ‘Growth’, ‘Trust Yourself’ m.fl. kan ‘Be Free’ nästan betraktas som en samling kampsånger, om än ofta instrumentala sådana, om att sluta vara samhället till lags och i stället älska sig själv som man är.

Den 5 oktober har du chans att uppleva detta live på Fasching.

Anna Greta Sigurdardottir – keys
Tomas Sjödell – bas
Sebastian Ågren – trummor
Ebba Åsman – trombon, sång