Bild på Dölerud Johansson Quintet

Dölerud Johansson Quintet

Hösten 2016 bildade Magnus Dölerud och Dan Johansson sin kvintett med några av Sveriges mest namnkunniga musiker, nämligen Torbjörn Gulz, Palle Danielsson och Fredrik Rundqvist. Gruppens medlemmar hade mötts och spelat i många olika sammanhang, men just den här sammansättningen visade sig resultera i något extraordinärt.

Med dessa musiker kommer en imponerande mängd samarbeten i både svenska och internationella ensembler. Listan sträcker sig från Keith Jarretts legendariska European Quartet över Fredrik Norén Band, som i 32 år lade grund för många svenska musikers karriärer, till Norrbotten Big Band, en av Sveriges viktigaste jazzinstitutioner med konstnärlige ledaren Joakim Milder och som har samarbetet med bl.a. Tom Hagans, Maria Schneider, Joe Lovano, Bob Brookmeyer och Kurt Rosenwinkel.

Tack vare bandets samlade erfarenheter bjuder de på en väl avvägd mix av jazztradition och nyskrivna original, där Dans och Magnus kompositioner kompletterar varandra i melodi och form och skapar en grund för fortsatta musikaliska äventyr. Allt framfört i ett kommunikativt, kreativt, rytmiskt och melodiskt flöde.

Bandet har turnerat i Sverige och Finland och besökt klubbar och festivaler där de fått ett varmt och entusiastiskt mottagande av både publik och recensenter.

Förra året släpptes gruppens första album Echoes & Sounds.

”I ögonblicket är det lätt att förlora sig i elegansen, men lyss närmre och du skall finna den sammansatta briljans och flätade samvirkningens etos.”    -Magnus Östnäs, Lira

 ”Det kan låta storslaget även i det lilla formatet”  -Ulf Thelander, OJ

 

Magnus Dölerud – saxofon
Dan Johansson – trumpet & flygelhorn
Torbjörn Gulz – piano
Palle Danielsson – bas
Fredrik Rundqvist  trummor