Bild på Dave Douglas Quintet

Dave Douglas Quintet

New York-trumpetaren, skivbolagsdirektören och kompositören Dave Douglas tar sin jazz obehindrat över gränserna till folk och konstmusik. Med över femtio album i eget namn och skivbolaget Greenleaf, som också gör poddar och distribuerar noter, är han en av den samtida jazzens flitigaste.

Kvintetten som Dave Douglas tar med sig till Fasching har spelat tillsammans i mer än tio år och är, med undantag för basisten Linda May Han Oh, identisk med den han var här med 2015. Linda May Han Oh är dock med på kvintettens senaste platta Songs of Ascent som släpptes 2022. Songs of Ascent kom till under pandemins lockdown där varje musiker spelade in sin del i sitt eget hem. Delarna mixades sedan ihop av Dave Douglas och Tyler McDiarmid.

Att musikerna inte satt i samma rum under inspelningen är inget som märks på plattan som blandar friformsjazz med post-bop och upplösta gränser mot andra genrer. Med Douglas-original som inspirerats av psalmer, spelar kvintetten både jordat och fjäderlätt på ett sätt som ställer stora krav på musikerna. Men med de musiker som Dave Douglas omger sig med, till exempel saxofonisten Jon Irabagon och pianisten Matt Mitchell, finns det inga hinder. Upplagt för en ny högtidsstund på jazzens nationalscen.

Dave Douglas, trumpet
Jon Irabagon, saxophone
Marta Warelis, piano
Nick Dunston, upright bass
Rudy Royston, drums