Bild på Damer i Blues 20 år // The Blue Beans

Damer i Blues 20 år // The Blue Beans

Stockholms Bluesförening presenterar Damer i Blues, Rita Engedalen och Margit Bakken + The Blue Beans 

Damer i Blues

2023 firar Rita Engedalen och Margit Bakken 20 år tillsammans. De firar sitt jubileumsår med musikaliska hyllningar till några av de viktigaste kvinnorna i bluesens historia. 

– De kvinnliga  bluespionjärerna får inte glömmas – historierna och deras röster är för starka för det! 

Det blir deras första spelning i Stockholm. I samband med konserten har de med sig sin nya cd. Under 20 år har det varit många konserter och samarbetsprojekt med både norska och utländska kvinnliga musiker. Rita och Margit blev kända när Kristin Berglund bjöd in gäster till sitt musikaliska projekt ”Bluesens Tøffe Damer” 2003. Hon blev en viktig inspiration och vän för Damer i Blues.

Rita och Margit  har genom åren besökt de flesta platser i Norge med ”Damer i Blues”, och de har turnerat internationellt som ”Women in Blues” i länder som USA, Sverige, Danmark, Finland, Italien, Schweiz och Tyskland.

Det senaste året har Rita Engedalen ägnat mycket tid åt sin solokarriär med turné och ett nytt kritikerrosat album ”Sun Will Come”. Skivan har fått utmärkta recensioner och fått radiospelningar både i Norge och utomlands. Den blev också nominerad till årets Spellemanspris i Norge i klassen Blues., Hon vann Spellemanspriset 2006 i kategorin Blues.och vann andra upplagan av European Blues Challenge 2012 i Berlin.

Trots denna stora framgång kommer Rita att ägna mycket tid åt ”Damer i Blues” i samband med deras 20-årsjubileum.

Rita Engedalen och Margit Bakken har släppt kritikerrosade och prisbelönta album under egna namn, och 2012 släppte duon sitt första album tillsammans “Broken Soul Blues”. Den fick många bra recensioner både i Norge och utomlands. I samband med Internationella kvinnodagen 8 mars i år gav de ut singeln “Let the Freedom Come”.

Margit Bakken har varit aktiv sångerska och uppträtt på en rad musikfestivaler under ett antal år. Hon släppte sitt första musikalbum “On The Other Side” 2009, med egenskrivna och egenkomponerade låtar. Debutalbumet fick strålande kritik och fina recensioner.     

Rita Engedalen, sång, gitarr
Margit Bakken, sång, gitarr

 

The Blue Beans

2009 gjordes sista turnén med Little Jenny and The Blue Beans. Jenny Bohmans bortgång 2010 satte punkt för ett hejdundrande decennium för det flitigt turnerande bandet. 

Nu uppstår tillfälligt The Blue Beans tillsammans igen för första gången på 13 år. Vi bjuds på Blue Beans låtar i annat format. Delvis uppbackade av våra fantastiska norska kollegor Rita och Margit, får vi en glimt av ”Bönorna”. ”At The End Of The Day”, 3:e och sista plattan, släpps som fysisk CD just denna kväll.

– Vi är stolta och glada att få dela med oss av musiken vi skapade för så länge sen.

Mia Kempff, bas, sång, gitarr
Lotta Partapuoli, gitarrer
Justina Lakin, trummor