Bild på Brooklyn Funk Essentials

Brooklyn Funk Essentials

Efter flertalet utsålda spelningar återvänder nu Brooklyn Funk Essentials till Faschingscenen!

Brooklyn Funk Essentials har presenterat sin unika typ av eklektisk funk för en extatisk publik, flera varv jorden runt sen det tidiga nittiotalet. Det började som ett jam-projekt i demon-producenten Arthur Bakers studio i New York där han och den svenska producenten Lars Kronlund bjöd in musiker, sångare, poeter och DJs att leka fram grooves som blandade hip-hop, jazz, soul, latin och dub till en grym funk-fest.

Debut-albumet Cool & Steady & Easy (Dorado Records) från 1995 fick utmärkelsen Årets Album av Billboard (USA) i kategorin Alternative R&B och uppföljaren In The BuzzBag som spelades in i Istanbul 1998, nominerades till en Grammy.

BFE sökte sig tidigt utanför New Yorks klubbscener och turnerade tillsammans med storheter som James Brown, Parliament-Funkadelic, Kool & The Gang, The Roots, The Meters, Erykah Badu och New Power Generation. Samtidigt var deras musik med i film- och TV-produktioner som The Sopranos, Starsky & Hutch, The Blacklist, Manifest och flertalet reklamfilmer.

Sen 2016 är den brittiska house-drottningen Alison Limerick sångerska i BFE – en roll som hon delar med Stockholmsbaserade Desmond Foster, som också spelar gitarr. Hux Nettermalm spelar trummor med Kronlund på bas och Rickard Valdés på congas. I blåset finner vi de unga svenska stjärnskotten Ebba Åsman på trombon och Erik Tengholm på trumpet. Saxen hanteras av Kristian Brink och bakom klaviaturen finns Kristoffer Wallman.

Bandet har släppt sex studio-album med ett sjunde på väg för sensommaren 2022. Med nära 40 miljoner streams och en full turnékalender fortsätter Brooklyn Funk Essentials att sprida sin dansanta musik till funk-fans världen över. Dansskor är obligatoriska denna kväll.

Desmond Foster – gitarr, sång
Lati Kronlund – bas
Alison Limerick – sång
Ebba Åsman – trombon
Erik Tengholm – trumpet
Richard Nettermalm – trummor
Kristian Brink – saxofon
Rickard Valdés – congas
Kristoffer Wallman – keyboard