Bild på BITOI (Support: Dal:um)

BITOI (Support: Dal:um)

Jazzklubb Fasching bjuder in till en kväll med två av den samtida musikens helt olika unika röster. Sydkoreanska duon Dal:um som spelar traditionell och samtida musik från Sydkorea på de klassiska koreanska stränginstrumenten gayageum och geomungo, följt av dansk-svenska BITOI som med enbart röster, sång och elbas bygger sitt sound med texter baserade på fonetiska uttal av fågelljud och fågelvisslingar, trumningar på stämband och vindljud. 

Malmöbaserade BITOI (Bass Is The Original Instrument) är fyra musiker som utforskar gränserna för vad man kan göra med röster och en elbas. Den högtflygande vokaltrion Alexandra Shabo, Lise Kroner och Anja Tietze Lahrmann rymmer folksång till jazz, med ekon av den bulgariska damkören och Hedningarnas finska sångduo och bygger sitt ljudlandskap tillsammans med Cassius Lamberts basspel. Debut-ep:n –O- kom 2023 och nu väntar vi på fullängdaren. 

Cassius Lambert – elbas och komposition
Alexandra Shabo – röst/sång
Lise Kroner – röst/sång
Anja Tietze Lahrmann – röst/sång

 

Support: Den Seoul-baserade duon Dal:um bildades 2018 och har utifrån traditionell koreansk musik, egenkomponerat och musik av samtida tonsättare från Sydkorea, skapat en helt egen genre. 

Ha Suyean och Hwang Hyeyoung, spelar de klassiska koreanska stränginstrumenten gayageum och geomungo, två cittra-instrument som liknar varandra men ändå har tydliga skillnader. Båda med silkessträngar, spelas med plockteknik och kan liksom banjon spelas melodiskt med perkussiv resonans. De två instrumentens storleksskillnad, liksom det faktum att de har olika antal strängar, ger dem varsin distinkt karaktär. 

Ha Suyean och Hwang Hyeyoung har spelat traditionell koreansk musik sedan barnsben, men upptäckte i Seoul Metropolitan Youth Traditional Music Ensemble att de delade en längtan att utveckla tekniken och gränserna för sina respektive instrument och att de ville utveckla en egen repertoar. Musiken från Dal:um är resultatet.

”Dal:um betyder: ”fortsätt att jaga något” och det förmedlar vår passion för musik”, säger Hwan Hyeyoung. ”På koreanska kan det också betyda ”annorlunda”. 

Hur annorlunda Dal:um och BITOI är upptäcker ni på Kungsgatan 63. 

Ha  Suyean – gayageum
Hyeyoung Hwang – geomungo