Bild på Langendorf United

Langendorf United

Langendorf United – Yeahno Yowouw Land

Langendorf United är saxofonisten Lina Langendorfs nya stjärnfyllda band (Bingert/Hederos/Vågan/Werliin!), som kvällen till ära firar släppet av sitt debutalbum Yeahno Yowouw Land. Det kommer därmed bli en extra festlig kväll som förutom den nya musiken även kan komma att bjuda på en liten överraskning eller två! En hyllningskonsert till så väl livet som musiken, där svänget och den lyssnande musiksjälen (och humorn så klart) är bandets trogna följeslagare.

Hennes lyhördhet och förmåga att ta till sig olika musiktraditioner, för att sedan skapa ett eget uttryck, har hyllats av artister som Mulatu Astatke, Abegasu Shiota och Toumani Diabaté, som alla bjudit in henne att spela vid olika konsertsammanhang och delta i olika samarbeten i så väl Stockholm som Bamako och Addis Ababa.

Tillsammans skapar Langendorf United ett organiskt sväng där bandet blir till en enda vibrerande kropp som omfamnar många genres. Ethiojazz möter Maliblues möter Gospel möter Afrobeat möter melankoliska melodier. Melodier som andas både skandinavisk själ och influenser från så väl mandinkatraditionen som det karaktäristiska etiopiska tonspråket, där de omisskännliga basgångarna agerar så väl bärande pelare som själva drivkraften som för musiken framåt. Eller som Philip Selway (Radiohead) uttryckte det efter att ha fått en förhandslyssning av albumet: ”Sensuous, playful and virtuosic. At points it felt like Fela Kuti and Tinariwen had been brought together for a classic Blue Note session, with a New Orleans funeral band rounding things off on Hymn.”

Daniel Bingert – klaviaturer, saxofon, gitarr
Martin Hederos – klaviaturer, piano, viola
Ole Morten Vågan – kontrabas
Andreas Werliin – trummor
Lina Langendorf – saxofoner