Bild på Backengrillen

Backengrillen

Under Stockholm Jazz Festival 2022 samlade friformsaxofonisten Mats Gustafsson en extra allt-version av sitt Fire! Orchestra med 38 musiker på scen, lapp på luckan och kritiker i brygga. Nu har den mångförslagne, Ume-födde Gustafsson, med förmågan att öppna lika många musikaliska fronter som han överskrider, slagit sig ihop med tre medlemmar ur det legendariska straight edge-bandet Refused, sångaren Dennis Lyxzén, trumslagaren David Sandström och basisten Magnus Flagge.

Refused som från Umeå svepte in över hardcore-världen i mitten av 1990-talet och vars tredje album The Shape of Punk to Come hyllats som ett av de femtio mest inflytelserika albumen genom tiderna av brittiska rock-, punk- och heavy metal-magasinet Kerrang!.

Backengrillen kallar sig kvartetten vars programförklaring utlovar ”antifascistisk friformsdöds till minne av Lasse Lystedt”; ventilbasunisten som startade Umeå jazzfestival i slutet av 1960-talet och som gick bort i mars 2022.

Umeå är således rötterna för Backengrillen som enligt egen utsago ”kommer med nya perspektiv på jazz. Efter många års kontemplation.”

Ett otämjt vilddjur, ljudande av noise-impro med inslag av hardcore och friformsjazz, sveper in norrifrån och landar på huvudstadens jazz-scen Fasching.

Eller som de skriver själva: INYOURFACE-HC-JAZZ inspirerad av The Cramps, Little Richard, Albert Ayler, Polly Bradfield, Entombed, Misfits, Stooges, Lars Gullin, Can och mycket mer. 

 

Dennis Lyxzén – sång etc.
Mats Gustafsson – saxar, flöjt, elektronik etc.
Magnus Flagge – elbas etc.
David Sandström – trummor etc.