Bild på Alfredo Rodriguez & Pedrito Martinez

Alfredo Rodriguez & Pedrito Martinez

Ytligt betraktat har Alfredo Rodriguez och Pedrito Martinez liknande bakgrunder. Båda kommer från Kuba, båda upptäckte musiken. Den tog dem till det stora landet i nordost: USA – och där har de båda gjort karriär. Men under ytan skiljer det sig något.

Pianisten Alfredo Rodriguez föddes i en musikerfamilj, studerade klassiskt piano vid Conservatorio Amadeo Roldán och Instituto Superior de Arte och turnerade med sin pappas orkester. När han spelade vid Montreux Jazz Festival 2006 upptäcktes han av ingen mindre än Quincy Jones. Trumslagaren och sångaren Pedrito Martinez spelade musik på Havannas gator, där han lärde sig allt om afro-kubansk musik. Efter att han anlänt till USA 1998 fick han förstapriset i den ansedda Thelonious Monk Institute of Jazz International Afro-Latin Hand Drum Competition och medverkade i dokumentärfilmen Calle 54. Han var sedan med och grundade latin-fusion-bandet Yerba Buena.

De båda musikerna samarbetade första gången på Alfredo Rodriguez album The Invasion Parade (2014) då Martinez spelade trummor och sjöng på två av spåren. Det gav mersmak. Men båda artisterna har varit för upptagna med att turnera och spela så det dröjde ända tills nu innan samarbetet blommade ut på allvar – i och med det Quincy Jones-producerade albumet Duologue.

Rodriguez klassiska skolning men osvikliga känsla för karibisk musik kombineras där med det råare trumsoundet signerat Martinez. Detta är något för alla som gillar kubansk musik!