Bild på Okay Temiz Band

Okay Temiz Band

Okay Temiz, en av världens ledande slagverkare, född 1939 i Ankara och utbildad vid Ankaras musikkonservatorium har spelat på professionell nivå sedan 1955 och sedan dess med oförtröttlig energi drivit sina musikaliska projekt, givit ut album, drivit slagverksskola i Istanbul och tag fram egenutvecklade instrument som dümbuka, magiska pyramiden och vattentelefonen. 

Okay Temiz har under sex decennier varit en centralfigur i svensk jazz med nära samarbeten med Don Cherry, Bernt Rosengren, Lasse Gullin, Björn J:son Lindh och den svenska konstmusikkompositören Bo Nilsson. Till Sverige kom Temiz efter ha mött Cherry och Maffy Falay och här var han också bandledare, kompositör och arrangör i Oriental Wind, som samlade både polska, turkiska och svenska musiker som Bobo Stenson och Lennart Åberg.  

Centralt i Temiz konstnärskap ligger hans förmåga att sammanföra österländsk musik med jazz. Denna kväll stämmer Okay Temiz möte på Faschings scen med den tyske pianisten Utku Yurttaş, den svenska trumpetaren Ruhi Erdogan och Arvid Jullander, en av den unga svenska generationens mest begåvade kontrabasister.

 

Ruhi Erdoğan, trumpet
Utku Yurttas, piano
Arvid Jullander, bas
Okay Temiz, trummor, slagverk