Bild på Yasmin Williams

Yasmin Williams

Biljettsläpp 15/4 kl 11

Fjorton år gammal började Yasmin Williams spela elgitarr efter att ha slagit Guitar Hero 2 på expertnivå. Inspirationen kom inledningsvis från Jimi Hendrix och andra gitarrhjältar som hon stiftat bekantskap med genom tevespelet. Kort därefter övergick hon till akustisk gitarr. Och det är nu det börjar bli riktigt intressant! Genom att kombinera traditionell fingerpicking-teknik med lap-tapping, som hon utvecklat genom Guitar Hero, har Yasmin Williams skapat ett unikt,  personligt avtryck i en genre som traditionellt dominerats av vita män. 

Hon vänder och vrider på instrumentet, knäpper gitarrens stålsträngar i upprätt konventionellt läge och spelar tapping, slurs och legato med gitarrkroppen vilandes över knäna. Att teknik är hårdvaluta i stora delar av gitarrvärlden må vara en truism. Visst, hon är en virtous, både när det gäller uppfinningsrikedom och att traktera instrumentet, men hennes spel offrar aldrig lyricism, melodi, sound och rytm för en uppvisning av skicklighet. Tekniken är alltid underkastad låtskrivningsprocessen.

     Influenserna inkluderar smooth jazz, R&B, Nirvana och hiphop som hon lyssnat på under sin uppväxt i North Virginia. Kärleken till Earth, Wind and Fire fick henne att införliva kalimba i sitt låtskrivande, och på senare tid har hon hämtat inspiration från andra svarta gitarrister som Elizabeth Cotten, Sister Rosetta Tharpe och Algia Mae Hinton. 

    Yasmin Williams omtalas som en gitarrist för ett nytt århundrade och hyllas av kritiker, publik och gitarrnördar!  

 

Yasmin Williams, a new kind of guitar hero, is listening to the world around her. – 

Chris Richards, The Washington post.

 

Yasmin Williams is a True Guitar Hero for a New Generation of Players.  – Jimmy Leslie, Guitar Player