Bild på William Soovik Grand Finale

William Soovik Grand Finale

William Soovik Grand Finale är den göteborgske trumslagaren och kompositören Williams Soovik’s hjärtebarn. Bandet i sin nuvarande form startade 2017, som ett försök att jobba sig ur en särskilt trög period av gig-torka och jazz-ångest.

Gruppen släppte sin första platta Rustik Musik 2018 och sin andra platta Major 2020. På vägen har det ramlat in fina recensioner och lovord från diverse skribenter från hela världen och i skrivande stund har gruppen runt 600.000 spelningar på Spotify.
Under 2019 spelade bandet en gång i månaden i källaren på Studio HPKSM. Sveriges Radio spelade in deras sista konsert där, i December 2019, vilken släpptes på live-skivan Live in Gothenburg, den 15 Maj 2021. I skrivande stund jobbar gruppen på sitt fjärde album som beräknas släppas under första halvan av 2022.

WSGF spelar någon slags hybridmusik, influerad av allt ifrån Led Zeppelin och Frank Zappa till Charles Mingus, Ornette Coleman och Keith Jarret’s tidiga kvartetter. Det är rockigt, melodisk och till och med vackert ibland. Musiken ska vara opolerad och slagtålig. Den ska klara av att ta lite stryk utan att falla ihop fullständigt. Lite som en halvkass boxare, kanske? Någon beskrev en gång bandet som den saknade länken mellan Nirvana och The Bad Plus. Tämligen träffande beskrivning tycker bandet själva.

William Soovik – Trummor/Komposition
Malin Wättring – Tenorsax
Signe Lykkebo Dahlgreen – Tenorsax
Joel Fabiansson – Gitarr
Viktor Reuter – Kontrabas