Bild på Weils

Weils

Weils spelar en slags inverterad blues utan blå toner. Musiken går helt i dur och är en glädjens och ljusets musik. En meditation i rock, med utgångspunkt i bluesens troper och figurer.  Bakom namnet finner vi  Jonas Teglund och Isak Sundström som nu samarbetar med sin tredje gemensamma skiva efter I.B. Sundströms I den skinande gyttjan och Antropofagernas rike

Skivan Fugue State släpps nu i september och har spelats in med en särskild metod. Förutom att alla improvisationer enbart rör  sig inom durskalan så skrev Teglund och Sundström ett slags egenutvecklade partitur  med en uppsättning instruktioner för fem olika bluesriff, ett för varje låt, som innehöll  tidsangivelser för vad som skulle ske. I studion spelade bandet live efter dessa partitur. Instruktionerna fungerade som medel för att uppnå en särskild koncentration. Metoden  blev utgångspunkten för en ny sorts ambient blues.  

Fugue State bär på en känsla av öppen tomhet. En harmonisk anonymitet, en kropp utan  ansikte. Avskapelsens krona. Ett tillstånd av ren och verklig glädje. 

Jonas Teglund är producent, kompositör och musiker. Han har producerat och/eller skrivit musik med  Mattias Alkberg, I.B. Sundström, Iiris Viljanen och Annika Norlin. Som musiker har han bland annat spelat  gitarr med Hurula sedan debutskivan 2014.  

Isak Sundström är kompositör, artist och konstnär. Han har gjort många album med I.B. Sundström och  Rocks and Waves Song Circle, och är även medlem i banden Pascal och Skriet. Tidigare i år släpptes  Excursions, hans senaste album i eget namn. 

Jonas Teglund – elgitarr, sång, flygel
Isak Sundström – synt, elgitarr
Rebecka Rolfart – elbas
Nils Törnqvist – trummor
Nils Berg – saxofon, tvärflöjt
Stina Hellberg Agback – harpa
Ola Gustafsson – pedal steel