Bild på Weils // Hög Sjö

Weils // Hög Sjö

En av Sveriges största producenter heter Patrik Berger och står bakom stora hits som Robyns Dancing on My Own, Charli XCXs Boom Clap eller Lana Del Reys Off To The Races.  Han driver dessutom skivbolaget <1000 tillsammans med Markus Krunegård och John Gadnert. Nu har han lämnat popen bakom sig och återvänder till sina proggrötter med sitt experimentella soloprojekt Hög sjö. I början av förra året släpptes albumet, en  varm och analog utflykt i jazz, folkmusik och psykedelisk rock.

—-

Bakom projektet Weils hittar vi Jonas Teglund och Isak Sundström. Tillsammans gör de en slags inverterad blues helt utan blå toner. Musiken går i stället i dur och letar sig fram genom meditativt upprepande riff och melodislingor. Det är en glädjens och ljusets musik.
Debutalbumet Fugue State utnämndes bland annat till ett av 2022 års bästa album av DN och har även uppmärksammats utomlands.

Om premiärspelningen på Fasching förra året skrev Hymn så här:

”Weils tycks vilja ta oss tillbaka till en ny startpunkt. Till en okonstlad enkelhet och “ett tillstånd av ren och verklig glädje” som de själva uttrycker det.  Och deras lyckoblues-cocktail fungerar. Klangerna i dur lyfter sinnet som i en lätt berusning och basgången som ligger långt fram i ljudbilden ger trygg och stadig närvaro på resan.”

Jonas Teglund är producent, kompositör och musiker. Han har tidigare arbetat med Mattias Alkberg, I.B. Sundström, Hurula, Iiris Viljanen och Annika Norlin.
Isak Sundström är kompositör, artist och konstnär. Han har gjort flera album med I.B. Sundström och är även medlem i banden Pascal och Skriet.

Jonas Teglund – gitarr, sång,
Isak Sundström – synt,
Rebecka Rolfart – bas,
Dennis Egberth – trummor,
Per Texas Johansson – saxofon, tvärflöjt