Bild på Walter Lang Trio

Walter Lang Trio

Magnus Öström behöver knappast någon introduktion. Denne trummis var medlem i ett av de mer internationellt ansedda svenska banden: e.s.t. För några år sedan släppte han kritikerrosade soloskivan Parachute och under senare år har han fått universum att pulsera av rytmer – som trumslagare i Rymden (tillsammans med Bugge Wesseltoft och före detta e.s.t.-medlemmen Dan Berglund).

I Walter Lang Trio bildar Magnus Öström rytmsektion tillsammans med svenske basisten Thomas Markusson – som också har en gedigen bakgrund inom jazzen. Han har spelat med artister som Jonas Knutsson och Rigmor Gustafsson – för att nämna några.

I denna trio kompar Magnus och Thomas stilsäkert tyske pianisten Walter Lang som spelar elegant och lätt. Stundtals påminns man om Jan Johanssons anslag, i andra stunder påminner det om vad en Keith Jarrett eller en Brad Mehldau uttryckt.

Walter Lang föddes i Tyskland, men studerade piano och komposition vid Berklee School of Music i Boston och fortsatte sina studier vid Amsterdam School of the Arts. Han grundade Trio Elf 2005 och spelade in sju album med dem. Han har också spelat tillsammans med Lee Konitz, James Moody och Shinya Fukumori Trio. Hans klassiska och mjuka jazzstil har gjort honom till ett oerhört stort namn i Japan – men han har en stadigt växande fan-skara även på andra platser runt om i världen.

Med Walter Lang Trio låter definitivt nutida. Men tvekar inte att ge jazzen en liten patina från förr. Deras mjuka sound som ibland lånar från swing har hörts på album som Walter Lang Trio plays Charles Chaplin och Romantische Straße. De har också gjort fina jazztolkningar av The Beatles på skivan Across The Universe.

Dessa framstående musiker kommer garanterat att bjuda på något alldeles extra jazzigt när de nu intar Faschings scen.

 

Walter Lang – piano
Thomas Markusson – bas
Magnus Öström – trummor